“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Loonkostenvoordeel vergeten, voor 1 mei 2022 herstellen!

Loonkostenvoordeel?

Kamervragen aan staatssecretaris. De overheid wil stimuleren dat werkgevers personeel, dat normaal gesproken maar moeilijk aan een baan kan komen, in dienst nemen. Om dit te bereiken, krijgen werkgevers in dat geval een tegemoetkoming in de loonkosten. Er gelden wel voorwaarden en u moet de tegemoetkoming zelf aanvragen. Maar wat nu als u dit vergeet of hierbij een fout maakt? Kunt u dit dan nog herstellen en zo ja, kan dat met terugwerkende kracht? Onlangs werden hierover Kamervragen gesteld. Uit de antwoorden van de staatssecretaris valt af te leiden dat er voldoende mogelijkheden zijn voor herstel. Maar hoe werkt dat precies?

Wanneer voordeel? Het voordeel kan oplopen tot maximaal € 6.000 per werknemer per jaar. Dit loonkostenvoordeel kunt u krijgen voor:

  • oudere werknemers met een uitkering;
  • werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering;
  • werknemers met een arbeidsbeperking;
  • werknemers die herplaatst worden in een nieuwe of aangepaste functie als ze arbeidsongeschikt zijn geworden.

Voorwaarden. U krijgt alleen het loonkostenvoordeel als de werknemer een doelgroepverklaring aanvraagt bij het UWV. Ouderen met een uitkering via de gemeente, vragen de verklaring aan bij de gemeente. Als de werknemer u machtigt, kunt u deze verklaring ook aanvragen.

Loonaangifte. Pas als u de kopie van de doelgroepverklaring heeft ontvangen, kunt u in de loonaangifte de indicatie voor het loonkostenvoordeel (LKV) op ‘ja’ zetten. U doet dit bij iedere aangifte loonheffingen over het jaar waarover u het LKV wilt ontvangen. U krijgt de tegemoetkoming in het jaar na het jaar waarin u aangifte doet.

Herstel fouten voor 1 mei 2022

Een werkgever moet voor zijn werknemers elke maand of elke vier weken bij de Belastingdienst een aangifte loonheffingen doen. Mocht u vergeten zijn een ‘vinkje’ in een aangifte loonheffingen te zetten, dan kunt u dit alsnog rechtzetten.

Vergissing ongedaan maken. U kunt door een correctiebericht in te sturen uw vergissing ongedaan maken, ook over de voorgaande maanden. Dit kan maandelijks in het kalenderjaar waarover de tegemoetkoming LKV wordt aangevraagd. Ook in het jaar volgend op dat kalenderjaar kunt u nog correctieberichten insturen. Dat kan tot uiterlijk 1 mei van dat jaar. Correcties na 1 mei worden niet meer meegenomen in de definitieve berekening.

Overzicht via het UWV. Wettelijk is bepaald dat het UWV uiterlijk voor 15 maart van ieder jaar aan de werkgever een overzicht verstrekt van de werknemers voor wie een aanvraag om een loonkostenvoordeel is ingediend. Hierin staat de voorgenomen beoordeling van het recht en de berekening van de hoogte van het loonkostenvoordeel. Hiermee kunt u dus checken of de gegevens goed uit de aangifte loonheffingen zijn verwerkt. Voordat het loonkostenvoordeel definitief wordt vastgesteld, heeft u dan nog zes weken (dus tot 1 mei van het jaar) de gelegenheid om gegevens te laten wijzigen, aan te vullen of zelf een correctiebericht in te dienen. Daarna zijn correcties niet meer mogelijk.

U ontvangt jaarlijks voor 15 maart een overzicht van uw rechten op loonkostenvoordeel. Constateert u hierin een of meer fouten, zorg dan dat u dit voor 1 mei corrigeert. Wijzigingen na 1 mei leiden namelijk niet meer tot hogere loonkostenvoordelen. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl