“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Laat uw herinvesteringsreserve niet verlopen

Als u een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, moet u op het eind van het jaar in beginsel over deze winst afrekenen met de fiscus. U kunt echterbelastingheffing uitstellen via de zogenaamde ‘herinvesteringsreserve’ (HIR). Hoe dan?

Herinvesteringsreserve

U kunt de gemaakte boekwinst tijdelijk opzijzetten via de HIR. U betaalt er dan geen belasting over. Zodra u weer investeert, kunt u de HIR afboeken op het nieuw aangeschaft bedrijfsmiddel. Hierdoor daalt de boekwaarde van het vervangende bedrijfsmiddel en kunt u de jaren na aanschaf minder afschrijven. Zodoende betaalt u toch belasting over de gemaakte boekwinst, maar gespreid over de jaren.

Investeren binnen drie jaar. Wettelijk is bepaald dat u de HIR binnen drie jaar na het jaar waarin u het bedrijfsmiddel heeft verkocht, moet afboeken op een ander aangeschaft bedrijfsmiddel. Heeft u in 2018 dus een bedrijfsmiddel verkocht met boekwinst en deze boekwinst ondergebracht in een HIR, dan valt deze boekwinst na dit jaar in de winst. Hierop bestaan echter enkele uitzonderingen die voorkomen dat u na dit jaar met een fiscale claim geconfronteerd wordt.

Uitzonderingen. De eerste uitzondering heeft betrekking op de situatie dat er door de aard van het bedrijfsmiddel meer dan drie jaar nodig is om te kunnen herinvesteren. Denk bijv. aan de investering in een bedrijfsmiddel waarvoor allerlei goedkeurende vergunningen nodig zijn. Een andere uitzondering betreft het optreden van bijzondere omstandigheden die de uitvoering hebben vertraagd. Net als bij de eerste uitzondering moet u dit desgevraagd wel aannemelijk kunnen maken. Ook moet er wel een begin van uitvoering van de investering gemaakt zijn, anders gaat deze vlieger niet op.

Coronacrisis

De huidige coronacrisis heeft ook haar impact gehad op tal van bedrijven. Tip. Daarom is goedgekeurd dat de huidige coronacrisis voor de HIR in het algemeen als bijzondere omstandigheid aangemerkt kan worden, die ervoor gezorgd heeft dat de herinvestering is vertraagd.

Ruimhartig beleid. Ook is toegezegd dat de Belastingdienst ruimhartig met deze uitzondering zal omgaan. Heeft u dus in 2018 een bedrijfsmiddel met boekwinst verkocht, er een HIR voor gevormd of heeft u nog niet geherinvesteerd, maar is er al wel een begin van uitvoering van de investering gemaakt, dan hoeft u de HIR eind dit jaar toch niet aan de winst toe te voegen.

Door corona ontstaan. U moet dan wel aannemelijk kunnen maken dat de vertraging veroorzaakt is door de coronacrisis. Uiteraard moet u de HIR in een later jaar wel afboeken op een nieuw bedrijfsmiddel of toevoegen aan de winst als niet meer verdedigbaar is dat de vertraging van de herinvestering aan de coronacrisis te wijten is.

Wat kunt u hiermee?

Houd in de gaten of u een HIR heeft gevormd voor bedrijfsmiddelen die u in 2018 met boekwinst verkocht heeft. Is dit het geval, dan moet u in beginsel nog dit jaar herinvesteren, anders valt de boekwinst in de winst van dit jaar. Kunt u echter aannemelijk maken dat de herinvestering is vertraagd vanwege corona en dat er al wel een begin mee is gemaakt, dan hoeft u de HIR na dit jaar niet aan de winst toe te voegen.

Een in 2018 gevormde HIR valt in beginsel dit jaar in de winst, tenzij er sprake is van een uitzondering. De huidige coronacrisis kan zo’n uitzondering zijn en kan betekenen dat u de HIR uit 2018 dit jaar ook nog niet aan de winst hoeft toe te voegen. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl