“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Kosten bij echtscheiding aftrekbaar?

Partneralimentatie

Partneralimentatie is inkomen waarover de ontvanger nog belasting moet betalen. De alimentatiebetaler daarentegen mag de alimentatie als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting.

Let op. Gemaakte afspraken mogen niet vrijblijvend zijn. Leg deze dus vast in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst.

Privé aftrekbaar. De ontvanger van de alimentatie mag de kosten die hij of zij maakt om partneralimentatie of een afkoopsom te krijgen of te behouden, aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Tip. Hetzelfde geldt voor de kosten van de procedure die heeft geleid tot verhoging van de partneralimentatie. Kosten die betrekking hebben op het bovenstaande, mag de alimentatieontvanger aftrekken. Dit betreft kosten zoals:

  • advocaatkosten
  • telefoonkosten
  • portokosten
  • reiskosten
  • deurwaarder/incassokosten
  • vertaalkosten bij een buitenlandse partner

Let op. De Belastingdienst kijkt naar de verdeling van de kosten van uw advocaat. Vraag daarom altijd om een duidelijke specificatie bij de factuur waarop de kosten betrekking hebben.

Let op. Alimentatie voor kinderen behoort niet tot het inkomen. Hierover hoeft dus ook geen belasting te worden betaald. Eventuele kosten die zijn gemaakt om die alimentatie te verkrijgen, zijn dan ook niet aftrekbaar.

Niet aftrekbaar. De volgende kosten zijn niet aftrekbaar:

  • kosten om de boedelscheiding te regelen;
  • kosten die u maakt om kinderalimentatie te verkrijgen;
  • kosten om de echtscheidingsprocedure in gang te zetten;
  • alle advocaat- en proceskosten die een alimentatiebetaler maakt om de alimentatie vast te stellen, te verlagen of te beëindigen.

Zakelijk aftrekbaar?

Omdat de beëindiging van een huwelijk een privéaangelegenheid is, zijn de kosten van een advocaat in de meeste gevallen niet zakelijk aftrekbaar. Tip. Dit kan echter anders zijn als de partijen ook zakelijk met elkaar zijn verbonden, zoals via een Vof of maatschap, en de onderneming dus een zakelijk belang heeft in een correcte afhandeling.

Zakelijke belangen? Het deel van de kosten van de advocaat en andere advieskosten die betrekking hebben op het regelen van de zakelijke belangen zijn dan wel aftrekbaar, zo oordeelde Hof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2010:BO4792) reeds in 2010.

Tip. Kosten die gemaakt worden omdat de ondernemers uit elkaar gaan (in dit geval de beëindiging van bijv. de Vof), zijn zakelijk aftrekbaar. Dat de achterliggende reden voor de beëindiging van de Vof ligt in de echtscheiding, maakt dit niet anders.

Facturen. Belangrijk is wel dat er uit de facturen blijkt welke werkzaamheden er zijn verricht. Dus als de werkzaamheden betrekking hebben op de beëindiging van de Vof, dient dit ook duidelijk op de facturen te staan!

Kosten die gemaakt worden omdat de ondernemers uit elkaar gaan (bijv. de beëindiging van de Vof), zijn zakelijk aftrekbaar. Zorg er wel voor dat de kosten juist gespecificeerd en gefactureerd worden. Kosten voor het verkrijgen, behouden of verhogen van partneralimentatie zijn privé via de belastingaangifte aftrekbaar. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl