“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

KOR alsnog toepassen?

KOR. Als u op jaarbasis minder dan € 1.883,- aan btw hoeft af te dragen, kan op basis van de KOR een vermindering van de afdracht plaatsvinden. Bedraagt de verschuldigde btw op jaarbasis minder dan € 1.345,-, dan kan de btw-afdracht zelfs volledig achterwege blijven.

Vergeten? U kunt al in uw btw-aangifte rekening houden met deze regeling. Een vermindering op grond van de KOR kan daarin worden opgenomen. Maar wat nu als u dit vergeet? Of als u simpelweg niet op de hoogte bent van deze regeling?

Suppletie. U kunt een vergeten vermindering op grond van de KOR claimen door na afloop van het jaar een suppletieaangifte in te dienen. In deze aangifte vult u de verschuldigde btw over het gehele jaar in, alsmede de reeds afgedragen bedragen. Door toepassing van de KOR zal dit resulteren in een teruggaaf die aan u zal worden uitbetaald. Ook als achteraf (door een correctie) komt vast te staan dat er toch aanspraak bestaat op een vermindering, kan dit met een suppletie worden gecorrigeerd.

Stel, u heeft een webshop en moet over uw omzet € 4.000,- aan btw afdragen. Op uw inkoop zit € 2.100,- aan btw, waardoor de jaarafdracht op € 1.900,- komt. Net te weinig voor een vermindering op basis van de KOR. Echter, tijdens het opmaken van de jaarcijfers blijkt dat u een grote factuur twee keer heeft meegeteld. Daardoor is de btw over de omzet slechts € 3.300,-. Per saldo leidt dit tot een verschuldigd bedrag van € 1.200,-, hetgeen op basis van de KOR niet hoeft te worden afgedragen. Door middel van een suppletieaangifte kan dit worden teruggevraagd.

Niet eindeloos. Houd er rekening mee dat een suppletie enkel kan worden ingediend over het lopende jaar en de vijf voorafgaande jaren.

Correctiegrens. Voor correcties tot maximaal € 1.000,- geldt dat deze niet verplicht via een suppletie hoeven te worden doorgegeven, maar ook in het eerstvolgende tijdvak mogen worden verwerkt. Dit geldt echter niet voor correcties op grond van de KOR. U zult hiervoor dus altijd een suppletieaangifte moeten indienen als het boekjaar reeds is verstreken.

Met een suppletie kan alsnog de KOR worden toegepast en de btw worden teruggevraagd. Zelfs als achteraf blijkt dat enkele facturen niet correct waren verwerkt. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl