“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Kiest u voor een digitale fiscus?

Berichten van de fiscus. Veel correspondentie van de fiscus vindt nu nog zowel digitaal als per post plaats. Daar wil de fiscus van af. Vandaar dat u (of uw adviseur) binnenkort moet aangeven of u uw berichten per post of digitaal wilt ontvangen. Tip. Die keuze is niet definitief en deze kan in beginsel telkens gewijzigd worden. Let op. Een gemaakte keuze geldt voor alle berichten die u van de fiscus ontvangt en betreft dus ook toeslagen.

Berichten naar de fiscus. Berichten van u aan de fiscus zullen zowel digitaal als per post mogelijk worden gemaakt. Toch zullen sommige berichten nog verplicht per post of verplicht digitaal moeten worden aangeleverd. Dit heeft te maken met al bestaande verplichtingen en met technische beperkingen.

Uitzonderingen. Bovenstaande uitgangspunten kennen helaas wel enige uitzonderingen, met name voor burgers die ook zelfstandig ondernemer zijn. Veel verplichtingen voor ondernemers zijn immers al verplicht gedigitaliseerd, zoals de btw-aangifte. Deze verplichtingen blijven bestaan en u kunt er dus bijv. niet voor kiezen uw btw-aangifte weer op papier aan te leveren.

Rechtsgevolgen. Een bericht dat door de Belastingdienst op foutieve wijze aan u bekend wordt gemaakt, heeft geen rechtskracht en kan in ieder geval niet in uw nadeel uitpakken. Ontvangt u bijv. een beschikking per post terwijl u voor digitaal had gekozen, dan zal de bezwaartermijn in dat geval niet gelden.

Berichtenbox. Het moment van invoeren van het keuzerecht wordt vanwege de vereiste voorbereidingen pas later bekendgemaakt. Vanaf dat moment ontvangen personen met een geactiveerde berichtenbox hun correspondentie zowel per post als digitaal, totdat ze hun keuze gemaakt hebben. Let op. Blijft uw keuze uit, dan zal ten slotte de Belastingdienst de meest voor de hand liggende keuze maken, al krijgt u ook dan weer de mogelijkheid op verzoek hiervan af te wijken. Wij houden u op de hoogte als het een en ander nader bekend wordt gemaakt.

Binnenkort moet u kiezen of u digitaal of per post berichten van de fiscus wilt ontvangen. Daarna kunt u aan foutief verzonden berichten geen rechten meer ontlenen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl