“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Keuze zelfstandigenaftrek ja of nee?

Hoe zat dat ook alweer? Ondernemers in de inkomstenbelasting (IB) hebben recht op de zelfstandigenaftrek. Daarvoor is onder meer vereist dat u minstens 1.225 uren in uw bedrijf werkt. De aftrek bedraagt € 7.280 en komt in aftrek op de winst. Onlangs kwam voor Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2019:1925) de vraag aan de orde of een ondernemer er ook voor kan kiezen de zelfstandigenaftrek niet toe te passen als hem dit beter uitkomt. In de betreffende zaak had uw collega in een jaar geïnvesteerd en wilde op deze investeringen versneld afschrijven om zo de winst fors te verlagen. Versneld afschrijven is mogelijk voor startende ondernemers. Daarnaast kan op sommige milieuvriendelijke investeringen ook versneld worden afgeschreven.

Vijf jaar ondernemer? Wettelijk is bepaald dat iemand voor het versneld afschrijven als starter wordt aangemerkt als hij recht heeft op de verhoogde zelfstandigenaftrek voor starters. Hiervoor is vereist dat iemand in een of meer van de voorgaande vijf jaren geen ondernemer was en er in deze periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek is toegepast. De fiscus had de zelfstandigenaftrek in deze periode al vaker toegepast en was van mening dat men hier achteraf niet zomaar van af kan zien. De aanslagen over deze jaren stonden bovendien al vast en dus was er geen beroep meer mogelijk. De rechter sloot zich hierbij aan en hoefde zich dus niet uit te laten over de vraag of de zelfstandigenaftrek een keuzemogelijkheid kent.

Wettelijk bepaald. De zelfstandigenaftrek is wettelijk vastgelegd, evenals de hiervoor geldende eisen. Het lijkt dan ook logisch dat er geen keuze is om de aftrek achterwege te laten. Dat dit in het onderhavige geval slecht uitpakte voor uw collega, kan daaraan niets afdoen. Tip.  Wilt u de zelfstandigenaftrek niet benutten terwijl u daar wel recht op heeft, dan kan dit alleen door bewust niet aan de vereisten te voldoen, bijv. door in het jaar ervoor te zorgen dat er niet het vereiste aantal van 1.225 uren in het bedrijf wordt gewerkt. Dit vereist de nodige planning vooraf en niet achteraf, zoals uw collega probeerde.

U kunt niet naar keuze van de zelfstandigenaftrek afzien. Mocht u echter minder dan 1.225 uren in uw bedrijf werken, dan geldt de aftrek vanzelf niet (meer). bron: indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl