“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Kerst- of nieuwjaarsborrel personeel?

Op de werkplek nog helemaal zo gek niet. Organiseert u de kerst- of nieuwjaarsborrel voor uw werknemers op de werkplek, zoals op kantoor, in de bedrijfskantine of het magazijn, dan zijn de consumpties die geen deel uitmaken van een maaltijd (denk hierbij aan drankjes, gebak, snacks) niet belast. Hiervoor geldt een nihilwaardering. Tip 1.  Dit geldt ook voor de kosten van deelname van de partner van de werknemer. Tip 2.  Dit geldt ook voor uw werknemers van andere vestigingen, locaties of kantoren en voor werknemers van andere werkgevers met wie u de concernregeling toepast. Tip 3.  Ook de kosten van een dj of artiest die u tijdens de borrel op de werkplek laat optreden, valt onder de nihilwaardering.

Maaltijden op de werkplek. Verstrekt u tijdens de borrel op de werkplek ook een maaltijd aan uw werknemer en aan diens eventuele partner, dan moet u een normbedrag ter hoogte van € 3,55 (2023) per maaltijd bij het loon van de werknemer tellen. Tip 4.  U mag dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste brengen van de vrije ruimte.

Vrije ruimte benutten als die nog niet opgesoupeerd is. In 2023 bedraagt de vrije ruimte voor de werkkostenregeling 3% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000. Over het deel van de fiscale loonsom dat hoger is dan € 400.000, bedraagt de vrije ruimte 1,18%. Let op.  Als u geen vrije ruimte meer heeft, bent u 80% eindheffing verschuldigd.

Externe feestlocatie. Organiseert u de borrel op een externe locatie, dan zijn alle kosten van de borrel belastbaar loon voor de werknemer. Ook de kosten voor de deelname van een partner van de werknemer moeten bij het loon van de werknemer worden geteld. U mag dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste brengen van de vrije ruimte.

Uitzendkrachten. Maakt u gebruik van uitzendkrachten, dan zijn zij in dienst van het uitzendbureau. Aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte is dan niet mogelijk. Indien er in de uitzendovereenkomst rekening is gehouden met een dergelijke situatie, is het mogelijk dat het uitzendbureau deze kosten als eindheffingsloon aanwijst. Indien dit niet mogelijk is, moet de uitzendkracht de waarde van de kerst- of nieuwjaarsborrel aangeven in zijn aangifte inkomstenbelasting.

Een feestje met drankjes, snacks, gebak en een dj zijn belastingtechnisch het interessants als u dat op het werk organiseert en niet op een externe locatie.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl