“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

JAARREKENING: Nu actie, straks meer succes bij uw financieringsaanvraag

Ondernemen is vooruitzien. Als u met uw bedrijf het jaar 2019 financieel gezond wilt beginnen, moet u daar nu al de basis voor leggen. De eindbalans van 2018 is immers de beginbalans van 2019. U wilt natuurlijk dat uw balans er zo goed mogelijk uitziet. Voor veel acties die u kunt ondernemen, geldt dat u op tijd (liefst nu) moet beginnen. Tip. U maakt uw bedrijf gezonder door de balans ‘kort’ te maken. Ook banken hechten grote waarde aan een korte balans.

Kredietwaardig? Banken beoordelen uw kredietwaardigheid op basis van de cijfers per einde boekjaar. Uw kredietwaardigheid bepaalt niet alleen óf u een lening krijgt, maar ook welke rente u moet gaan betalen en welke zekerheden u moet verstrekken. Een belangrijke indicator voor uw kredietwaardigheid is de solvabiliteit.

Solvabiliteit

Hoeveel eigen vermogen? Solvabiliteit is de verhouding tussen eigen vermogen en het totale vermogen van uw bedrijf. Een hoge solvabiliteit betekent dat uw bedrijf met relatief veel eigen vermogen is gefinancierd. In dat geval loopt de bank minder risico, wat als het goed is een lagere rente en betere voorwaarden oplevert. Tip. U kunt uw solvabiliteit verbeteren door het eigen vermogen te vergroten, bijvoorbeeld door privémiddelen in het bedrijf te storten of te besparen op uw privéuitgaven, maar dit is niet eenvoudig en zet mogelijk weinig zoden aan de dijk …

Balanstotaal verlagen. Daarentegen is het relatief eenvoudig om de solvabiliteit te verbeteren door het totale vermogen per balansdatum te verlagen, oftewel: de balans korter te maken.

Een kortere balans

Zorg dat de vlottende activa en de kortlopende schulden zo laag mogelijk zijn. Dit is veruit de eenvoudigste en snelste manier om uw solvabiliteit te verbeteren. Hoe bereikt u dat?

  • Zorg voor een lage debiteurenstand.
  • Zorg voor kleine voorraden en weinig onderhanden werk.
  • Betaal zo veel mogelijk uw crediteuren en andere schuldeisers met liquide middelen.
  • Laat uw personeel zo veel mogelijk hun vakantiedagen nog dit jaar opnemen.
  • Maak korte metten met belastingschulden.

Hoe doet u dat?

Oude vorderingen. Bij een financieringsaanvraag beschouwt de bank vorderingen ouder dan 90 dagen als waardeloos. U komt beter voor de dag als u deze vorderingen verkoopt aan een partij die daarin is gespecialiseerd. Met het vrijgekomen geld kunt u uw schuldeisers voldoen.

Voorraden. Neem afscheid van voorraden die niet of nauwelijks meer verkocht worden. Laat uw bestellingen (inkopen) voor volgend jaar pas in januari afleveren.

Vakantiedagen. Niet opgenomen vakantiedagen komen als kortlopende schuld op de balans. Moedig uw personeel aan om hun vakantiedagen nog dit jaar op te nemen.

Belastingschulden. Banken zien niet graag een zakelijke belastingschuld op de balans staan, zeker niet als het om ‘oude’ jaren gaat. Als u nog suppletieaangiften moet doen, doe dat dan ook zo spoedig mogelijk.

Voor lagere financieringskosten en betere voorwaarden in 2019 moet u nu al actie ondernemen. Verbeter de solvabiliteit door uw debiteurenstand en uw voorraden te verminderen en gebruik de vrijgekomen middelen om uw (kortlopende) schulden af te lossen. Voorkom oude belastingschulden op de balans. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl