“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Aftrekbare kosten. Het is belangrijk te weten wat de fiscus verstaat onder een ‘ziekte’. Ziektekosten zijn immers in beginsel fiscaal aftrekbaar. Wat maakt deze uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 26.08.2016 (GHARL: 2016:6356) , nu duidelijk?
Aftrek behandeling geweigerd. In deze zaak ging het om een belastingplichtige wiens echtgenote leed aan lipoedeem. Lipoedeem is een chronische, veelal pijnlijke ziekte. Om haar van haar pijnklachten af te helpen is de vrouw op instigatie van haar dermatoloog behandeld door middel van liposuctie. Haar echtgenoot voerde de kosten van € 16.500,- op als zorgkosten. De inspecteur weigerde de aftrek, waarna een gang naar de rechter volgde.
Niet op de lijst. De rechter moest oordelen over de vraag wat fiscaal onder een ziekte moet worden verstaan. De inspecteur verwees hiervoor naar de ICD-lijst (International Classification of Diseases), waarop lipoedeem niet voorkwam. De rechter was het hier echter niet mee eens.
Verstoorde gezondheidstoestand. Bij de behandeling van het wetsartikel is het begrip ziekte niet gedefinieerd. Via het Van Dale woordenboek kwam de rechter tot de definitie van “een al dan niet aangeboren verminderde of verstoorde gezondheidstoestand” . Volgens de rechter brengt dit met zich mee dat dit per individuele situatie moet worden beoordeeld en is de ICD-lijst niet maatgevend. Nu er sprake was van een verstoorde gezondheid vanwege een verminderde mobiliteit en pijnklachten, kwamen de kosten van de liposuctie voor aftrek in aanmerking.
Gezondheid. De uitspraak is relevant voor (bijzondere) uitgaven die gedaan worden wegens een verminderde of verstoorde gezondheid. Want alleen in die gevallen zijn de kosten mogelijk aftrekbaar als ziektekosten. De rechter maakt duidelijk dat dit per individu moet worden beoordeeld. Of een verzekeraar kosten vergoedt – in deze situatie gebeurde dit niet – is irrelevant. Gebeurt dit niet, dan is de fiscale aftrek te zien als de spreekwoordelijke pleister op de wonde.
Boven de grens. Met name bij kostbare medische ingrepen levert de fiscale aftrek een flinke tegemoetkoming in de kosten. De aftrek van zorgkosten kent namelijk een forse drempel van 1,65% van het inkomen voor inkomens tot € 40.175,-. Voor hogere inkomens geldt voor het meerdere zelfs een drempel van 5,75% (cijfers 2016). Daarboven is het meerdere echter volledig aftrekbaar.
Verschil … De liposuctie in deze zaak moeten we onderscheiden van liposuctie ter verfraaiing van het lichaam. Overtollig vet hoeft immers geen ziektebeeld op te leveren en de kosten zijn dan niet aftrekbaar. Wil een patiënt aftrek claimen, dan moet hij aantonen dat zijn gezondheid is aangetast. Een verklaring van een arts kan daarbij helpen. Dit geldt niet alleen voor liposuctie, maar ook bij andere vormen van plastische chirurgie.