“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wat is volgens de fiscus een nieuwe auto?

Nieuwe (buitenlandse) occasion? Sommige auto’s zijn als occasion moeilijk te verkrijgen. Dan kan het een oplossing zijn de auto in het buitenland te halen. U dient dan wel eerst bpm te betalen, anders mag u in Nederland de weg niet op. De te betalen bpm is voor gebruikte auto’s een percentage van de bpm voor een nieuwe auto, afhankelijk van de leeftijd van de auto. Maar wat verstaat de fiscus in dit verband onder ‘nieuw’. Wat vond de rechter hier onlangs van?

Gebruikt of nieuw?

Drie dagen en 29 km oud. In de betreffende zaak had uw collega een Fiat, type 500 0.9 TwinAir uit Duitsland geïmporteerd. De auto was drie dagen oud en had slechts 29 km op de teller. De man was ervan uitgegaan dat de auto als ‘gebruikt’ moest worden aangemerkt en had op basis hiervan de aangifte bpm gedaan. De inspecteur vond echter dat er sprake was van een nieuwe auto en verleende dus geen korting op de verschuldigde bpm. De te weinig aangegeven bpm van € 420,- werd nageheven.

Eerdere definitie Hoge Raad. Voor de vraag of de auto als nieuw of als gebruikt moet worden aangemerkt, ging de rechter uit van een eerdere beslissing van de Hoge Raad, 29.05.2009 (HR:2009:BI5100) . Daarin gaf onze hoogste rechter aan dat onder een nieuwe personenauto wordt verstaan ‘een auto die na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik is geweest’. De rechtbank ging na of er hiervan al dan niet sprake was.

Oordeel rechter

De rechter stelde eerst vast dat het niet zonder meer accepteren dat een geïmporteerde auto als gebruikt moet worden aangemerkt, in lijn is met de bedoeling van de wetgever. Zo moest uw collega bewijzen dat er hiervan in dit geval toch sprake was.

Helaas, pindakaas. Dit lukte hem niet. Op de factuur stond dat het de levering van een nieuwe auto betrof en dat er maar 29 kilometer mee gereden was. Deze kilometers waren volgens de rechter waarschijnlijk nodig geweest om de auto in Nederland te laten registreren. De auto had verder ook geen sporen van gebruik en de eigenaar had ook geen andere argumenten om te beslissen dat de auto als gebruikt moest worden aangemerkt. De naheffing bpm bleef dus in stand, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 25.09.2016 (RBZWB:2016:3666) .

Maar niet voor de btw!

De definitie van een gebruikte auto voor de bpm is niet bruikbaar voor de btw. Voor de invoer van een gebruikte auto bent u geen btw verschuldigd, want die betaalt u al in het land van aankoop. Maar ‘gebruikt’ betekent in dit geval dat de auto al meer dan een halfjaar op kenteken staat en meer dan 6.000 kilometer gereden heeft. Importeert u overigens een auto van buiten de EU, dan bent u zowel btw als invoerrechten verschuldigd.

Wat kunt u hiermee? Het importeren van een gebruikte auto kan best een besparing op de bpm opleveren. De verschuldigde bpm berekent u voor schadevrije auto’s namelijk via een officiële koerslijst of via een standaard tabel (zie http://www.belastingdienst.nl , zoekterm: Afschrijving met forfaitaire tabel). Volgens deze tabel levert een auto van één maand oud al een korting op de bpm op van 8%. Er zijn ook garages die de hele import regelen.

Een nauwelijks gebruikte auto wordt voor de bpm gewoon als nieuw aangemerkt. Bij import van een dergelijke auto levert dit u dus geen voordeel op. Dat kan heel anders uitpakken voor daadwerkelijk gebruikte auto’s, waarbij u al na een korte periode veel minder bpm hoeft te betalen. Voor de btw gelden andere regels. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl