“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Is na diefstal fiscale schade nog te beperken?

Jaarlijks kosten diverse vormen van diefstal ondernemers vele honderden miljoenen euro’s. Hoe kunt u deze schade beperken en zijn de kosten ook aftrekbaar? Wat moet u weten?

Kosten fiscaal aftrekbaar

Het is helaas slechts een doekje voor het bloeden, maar de kosten van diefstal zijn in beginsel fiscaal aftrekbaar. Als er geld en/of goederen zijn ontvreemd, komt dit ten laste van de winst en betaalt u dus minder belasting. Daarbij is het wel van belang dat u zorgt voor een zo goed mogelijke bewijslast, want anders zou het zo maar kunnen zijn dat de fiscus ervan uitgaat dat u zelf goederen of een deel van de opbrengst van uw bedrijf buiten de kassa heeft gehouden. Dit zal met name spelen als de kosten van diefstal bij u bovenmatig zijn. Zijn hiervoor goede redenen, dan zal de fiscus niet moeilijk doen, bijvoorbeeld als u gevestigd bent in een minder goede buurt of weinig doet aan preventie. Ook dit moet dan aantoonbaar zijn.

Bewijslast? Bij diefstal is het van belang dat u aangifte doet bij de politie. Om te beginnen is dit vaak een eis van uw verzekeraar, maar aangifte is ook aan te bevelen als u niet verzekerd bent of geen schade claimt vanwege het eigen risico of een hogere premie. Zo maakt u immers aannemelijk dat er sprake is van diefstal. Tip.  Ook fiscaal kunnen beelden van bewakingscamera’s hieraan bijdragen. U dient immers aannemelijk te maken dat de kosten ook daadwerkelijk gemaakt zijn.

Teruggave btw?

Als er goederen worden ontvreemd, kunt u de daarop betaalde btw toch gewoon terugvragen aan de fiscus. De ontvangen tegenprestatie is namelijk nihil, dus uw schade is de inkoopprijs excl. btw. Wordt er geld ontvreemd, dan speelt de btw geen rol.

Diefstal door personeel. Bij diefstal door personeel is het eveneens van belang dat u dit aannemelijk kunt maken. We mogen ervan uitgaan dat u het betreffende personeelslid heeft ontslagen of anderszins ervoor heeft gezorgd dat herhaling zich niet meer voordoet. Tip.  Bewaar eventuele brieven inzake ontslag en stukken van het overleg met adviseurs of uw advocaat, zodat ook nu de gemaakte kosten aannemelijk zijn.

Schade verhalen

Met name bij winkeldiefstal komt het vaak voor dat de schade wordt verhaald op de dader, indien deze betrapt wordt. Dit gebeurt onder andere via de onafhankelijke stichting ‘Afrekenen met Winkeldieven’ ( https://afrekenenmetwinkeldieven.nl/ ). Als winkelier kunt u via de stichting een schade van € 181 laten verhalen op een winkeldief. Pas na betaling wordt hiervan € 41 verrekend met uw claim, zodat u dus € 140 overhoudt in verband met de gemaakte kosten, zoals de tijd die u met een winkeldiefstal kwijt bent. Let op.  De ontvangen € 140 is bij u wel belast voor de winstbelasting, net zo goed als de door u gemaakte kosten ook ten laste van de winst komen.

Kosten preventie. Ook kosten van preventie, zoals bewakingscamera’s, komen ten laste van de winst, net zoals de premie die u aan uw verzekeraar betaalt als u zich verzekert tegen winkeldiefstal. Keert na een diefstal uw verzekeraar de schade uit, dan valt dit bedrag weer in de winst en is dus belast.

Zorg bij diefstal zo goed mogelijk voor bewijs dat er inderdaad goederen of geld zijn gestolen (foto’s, camerabeelden, etc.). Doe altijd aangifte en bewaar stukken die verband houden met de diefstal minstens zeven jaar in uw administratie. Kosten en schade zijn aftrekbaar, schade-uitkering en verhaal zijn belast. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl