“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

“Ik wil helemaal geen BIZ-heffing!”

Waar draait het om? De meeste ondernemers zitten vol ideeën ter bevordering van hun binnenstad of winkelcentrum. Uitvoering via de ondernemersvereniging heeft als nadeel dat de zogenaamde freeriders aan de kosten niet meebetalen. Dit probleem kan opgelost worden via een BIZ-heffing van de gemeente. Wat nu als u op goed bedoelde activiteiten en de ermee gepaard gaande BIZ-heffing helemaal niet zit te wachten? Hoe voorkomt u dan dat u toch de knip moet trekken?

BIZ-heffing

Gemeenten besluiten enkel onder strikte voorwaarden tot invoering van een BIZ-heffing. Dit moet via een verordening. Met de opbrengsten van de BIZ-heffing kunnen activiteiten in de openbare ruimte en op het internet betaald worden. Die zijn gericht op “het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in de bedrijveninvesteringszone of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de bedrijveninvesteringszone” .

Aan wie opgelegd? De BIZ-heffing wordt opgelegd aan de ondernemers in hun gebied. De BIZ-heffing kan worden opgelegd aan de gebruikers en/of de eigenaren van de bedrijfspanden. De BIZ-heffing kan gekoppeld worden aan de WOZ-waarde van het bedrijfspand of voor iedereen gelijk zijn.

Toestemming vooraf! De gemeenteraad mag weliswaar zelf een verordening inzake een BIZ-bijdrage vaststellen, maar deze treedt pas in werking nadat duidelijk is dat hiervoor voldoende meerderheid bestaat. Dit betekent dat u, indien de gemeente van plan is aan u een BIZ-heffing op te leggen, eerst voor of tegen deze heffing mag stemmen. Bovendien moet van alle stemgerechtigden minstens de helft een stem uitbrengen en moet hiervan in beginsel een meerderheid van 2/3 deel vóór invoering zijn. Zo niet, dan gaat de BIZ-heffing niet door!

Aanvechten achteraf? Een bestaande BIZ-heffing kunt u, na een periode van minstens een jaar, ook weer laten verdwijnen. Hiervoor moet minstens 20% van alle BIZ-plichtigen een verzoek tot onderzoek indienen bij de gemeente. Die moet dan via een schriftelijke stemming peilen of meer dan de helft van de BIZ-plichtigen de heffing nog steeds steunt. Blijkt dit niet, dat moet de gemeenteraad zich opnieuw hierover uitspreken.

Wees een bezwaar en beroep voor

Wacht niet af! Bent u het niet met de invoering van een BIZ-heffing eens, probeer deze dan zo vroeg mogelijk aan te vechten. Wacht niet tot de BIZ-heffing in de bus valt om daarna bezwaar en beroep aan te tekenen. Dit heeft alleen kans van slagen als de BIZ-heffing niet aan de formele eisen voldoet, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een begroting ter besteding van de opbrengst.

Geen profijt? Dat u van de BIZ-heffing bekostigde zaken geen profijt heeft, doet niet ter zake, zo besliste onlangs nog Rechtbank Oost-Brabant (ECLI:NL:RBOBR:2019:1263) . Het is beter om al bij invoering van de verordening (stemrondes) uw stem te laten horen. Geef daarin aan waarom de BIZ-heffing naar uw mening niet ingevoerd moet worden. Ook als slechts 1/3 deel van de stemgerechtigden u steunt, gaat de heffing niet door. Lukt dit u niet, dan kunt u de BIZ-heffing dus ook achteraf bestrijden. Zorg dan voor ten minste 20% medestanders, dan kunt u een stemming afdwingen.

Bent u tegen invoering van een BIZ-heffing, probeer dan vóórdat deze in werking treedt minstens een derde van de stemgerechtigden achter u te krijgen. De heffing is in dat geval namelijk van tafel. Zo voorkomt u ook dat u achteraf in bezwaar en beroep moet als de heffing al aan u is opgelegd. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl