“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Houd bij winstbepaling rekening met toeslagen

Het einde van 2021 komt in zicht. Eind 2021 zal ook blijken hoeveel winst u dit jaar heeft gemaakt. Tip. Deze winst kunt u overigens zelf voor een deel beïnvloeden en daardoor minder belasting betalen. Soms is dat echter niet verstandig, bijv. als u dit jaar geen recht heeft op toeslagen, maar volgend jaar wel. Hoe kunt u hierop inspelen?

Toeslagen inkomensafhankelijk

We kennen in Nederland een viertal toeslagen: de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Uitgangspunt is dat het recht op toeslagen toeneemt naarmate u over minder inkomen beschikt. Voor de toeslagen is het dus net als voor de belastingen van belang uw inkomen te drukken, maar alleen in het jaar waarin u er recht op heeft.

Wijziging toeslagen. Het is voor de winstbepaling van belang even op te letten als uw recht op toeslagen gaat wijzigen, bijv. omdat u nu nog een huurwoning bezit, maar volgend jaar verhuist naar een koopwoning of andersom of als u bijv. een kind verwacht en vanaf volgend jaar een beroep zult gaan doen op kinderopvang. U krijgt dan wellicht dit jaar geen toeslagen en volgend jaar wel of andersom. Speel hier dan zo goed mogelijk op in.

Winst beïnvloeden

U kunt de winst op een aantal manieren beïnvloeden. Zo kunt u wellicht opbrengsten dit jaar verschuiven naar volgend jaar en kosten naar voren halen dan wel uitstellen. Denk aan voorgenomen onderhoud van uw wagenpark. Ook kunt u investeringen naar voren halen of juist uitstellen tot na 1 januari en daarmee het recht op investeringsaftrek beïnvloeden. Weer een andere optie is willekeurig afschrijven voor starters en op bijv. milieuvriendelijke investeringen. Tip. Zo veel mogelijk afschrijven in het jaar waarin u recht heeft op toeslagen levert dan het meeste op. Verder is ook het al dan niet doteren aan uw oudedagsreserve een mogelijkheid uw winst te drukken en zodoende uw recht op toeslagen te maximaliseren. U kunt ieder jaar weer kiezen of u al dan niet aan de oudedagsreserve doteert.

Wat scheelt dat nu? Stel dat u twee kinderen heeft en dat u dit jaar recht heeft op de genoemde toeslagen. Stel verder dat u dit jaar uw winst van € 35.000 door de hiervoor genoemde mogelijkheden met € 10.000 kunt verminderen. Dit kan u dan per saldo zomaar € 4.700 aan toeslagen schelen.

Nog een voorbeeld. Stel dat u volgend jaar geen gebruik meer maakt van kinderopvangtoeslag en verhuist naar een koopwoning. Als uw winst van € 25.000 dan weer met € 10.000 zou toenemen, kan dit bij dezelfde uitgangspunten zo’n € 1.500 minder aan toeslagen opleveren. Per saldo gaat u er over twee jaren dan toch ongeveer € 3.200 (€ 4.700 -/- € 1.500) op vooruit. Het effect op uw situatie kunt u eenvoudig berekenen op https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen

Wat staat u dus te doen?

Het is natuurlijk altijd financieel voordelig als u op legale wijze uw winst kunt drukken, aangezien u dan minder belasting betaalt. Heeft u echter recht op een of meer toeslagen, dan is het extra lucratief. U krijgt namelijk meer toeslagen bij een geringer inkomen. Schuiven met de winst kan een bijkomend voordeel hebben als u in het ene jaar geen recht op toeslagen heeft en in het andere wel of als u recht heeft op meer toeslagen. Probeer dan zo veel mogelijk de winst te verlagen in het jaar waarin het recht op toeslagen het grootst is.

Speel bij de winstbepaling in op uw eventuele recht op toeslagen. In beginsel kunt u de winst het beste zo veel mogelijk drukken in jaren waarin het recht op toeslagen het grootst is. Dit kan bijv. door opbrengsten te verschuiven, kosten naar voren te halen, willekeurig af te schrijven of te reserveren voor uw oudedagsreserve. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl