“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Hoeveel vermogen houdt u in uw bedrijf?

De saldi op uw zakenrekening(en)

Als ondernemer kunt u niet zonder liquiditeiten voor uw dagelijkse aankopen ten behoeve van uw bedrijf, de gangbare kosten en voor investeringen. Liquide middelen in uw bedrijf tellen in beginsel privé niet mee. Daarom is het tegen het eind van het jaar goed om even stil te staan bij de omvang van de liquiditeiten in uw bedrijf.

Omvang liquide middelen. Hoeveel liquiditeiten u in uw bedrijf mag houden, is nergens wettelijk bepaald. De omvang is afhankelijk van diverse factoren, zoals bijv. de risico’s in uw branche en de noodzakelijkheid van een financiële buffer. Liquiditeiten hoeft u pas verplicht naar privé over te brengen, als deze duurzaam overtollig zijn. Als u bijv. op termijn van plan bent te investeren, kunt u dus ook meer financiële reserves aanhouden. Uiteraard zult u dit desgevraagd wel aannemelijk moeten kunnen maken.

Gevolgen voor uw onderneming. Liquide middelen in uw bedrijf zorgen voor een hoger eigen vermogen. De opbrengst van deze liquide middelen valt gewoon onder de winst. De rente-inkomsten op een bedrijfsrekening worden dus gewoon belast tegen het tarief van box 1 minus de MKB-winstvrijstelling. Let op.  Zodra u liquiditeiten privé opneemt, kan dit onder meer gevolgen hebben voor uw oudedagsreserve. U kunt namelijk niet meer oudedagsreserve opbouwen dan de omvang van uw ondernemingsvermogen. Houd hier dus rekening mee als u oudedagsreserve wilt opbouwen.

Overbrengen naar privé. Als liquiditeiten een dusdanige omvang hebben dat ze als duurzaam overtollig kunnen worden aangemerkt, moet u deze naar privé overbrengen. Dit betekent dat ze dan ook meetellen bij de bepaling van de omvang van uw vermogen in box 3. Zoals bekend, betaalt u in box 3 30% belasting over een verondersteld rendement dat vanaf een vermogen van ongeveer € 1 miljoen 5,6% bedraagt. Dit komt dus neer op een belastingdruk van 1,68% over de omvang van uw vermogen. Erg veel, als de werkelijke opbrengst op uw spaarrekening vrijwel nihil is.

Peildatum 1 januari. De peildatum voor de omvang van uw vermogen in box 3 is 1 januari. Het is dus van belang om vermogen zo mogelijk pas na 1 januari over te brengen naar privé. Het telt dan immers niet mee in box 3 en u bespaart tot 1,68% aan belasting.

Toch straf op boxhoppen?

De wetgever heeft echter ook willen voorkomen dat vermogen ongestraft buiten box 3 kan worden gehouden door het tijdelijk als bedrijfsvermogen aan te merken. Behalve dat u duurzaam overtollige liquiditeiten niet als ondernemingsvermogen aan mag merken, staat er daarom ook een straf op het zogenaamde ‘boxhoppen’.

Dus? Dit betekent dat vermogen dat u vanuit box 3 niet langer dan drie maanden in uw bedrijf ‘parkeert’, toch meetelt in box 3 als de peildatum van 1 januari in deze drie maanden valt. Bij vermogen dat tussen de drie en zes maanden in het bedrijf wordt geparkeerd, heeft u nog de mogelijkheid aan te tonen dat dit op zakelijke gronden berust. Zijn deze er niet, dan wordt ook in dat geval het vermogen meegeteld in box 3 als de peildatum van 1 januari in deze periode valt. In de hiervoor genoemde gevallen is het vermogen dan zowel belast in box 1 als in box 3.

Plan uw zakelijke liquiditeiten rond de peildatum van 1 januari zorgvuldig, want wanneer u ze naar privé overbrengt, tellen ze mee in box 3. Duurzaam overtollige liquiditeiten moet u echter verplicht als privé aanmerken, tenzij u het zakelijk belang aantoont waarom u die gelden in de zaak wilt houden (bijv. investeringen). bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl