“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Hoeveel is een VAR-wuo waard?

Bescherming opdrachtgevers. De bedoeling van de VAR was het beschermen van opdrachtgevers. Als achteraf zou komen vast te staan dat een door hen ingeschakelde zzp’er of freelancer toch in loondienst bij hen werkzaam was, dan konden zij niet worden aangesproken op de niet-ingehouden loonheffing. De zzp’er of freelancer zou echter wel achteraf gecorrigeerd kunnen worden.

Oordeel Belastingdienst staat vast. In deze kwestie lijkt nu een bres te zijn geslagen. Diverse rechterlijke uitspraken maken namelijk duidelijk dat de Belastingdienst bij een eerder afgegeven VAR-winst uit onderneming (wuo) bijna onmogelijk uw inkomsten niet als winst uit onderneming kan kwalificeren. Ter illustratie bespreken wij een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland.

Wat speelde er?

Verpleegkundige. Het gaat hier om een verpleegkundige binnen de AWBZ-zorgverlening. In de jaren 2011-2013 ontvangt zij ieder jaar, na een door haar ingevulde aanvraag, een VAR-wuo.

Herziening VAR. In oktober 2013 besluit de Belastingdienst dat dit niet terecht is. Deze herziet de VAR-wuo naar een VAR-loon. Dit vindt niet met terugwerkende kracht plaats. Vervolgens doet de verpleegkundige aangifte inkomstenbelasting over 2013. Zij vermeldt hierin haar winst uit onderneming. Zij is namelijk nog steeds van mening dat zij ondernemer is voor de inkomstenbelasting.

Wat zegt de rechter?

Geen ondernemerschap. Dit blijkt onterecht omdat op basis van een uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2018:2120) AWBZ-gefinancierde zorg in natura niet als winst uit onderneming wordt aangemerkt. Desondanks is de vrouw van mening in haar recht te staan. Ze heeft immers eerder van de Belastingdienst een VAR-wuo gekregen, waar zij op mag vertrouwen.

Vertrouwensbeginsel. Rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2019:1394) oordeelt dat dit inderdaad het geval is. Weliswaar zouden de inkomsten van de verpleegkundige niet als winst uit onderneming moeten worden aangemerkt, toch moet de inspecteur haar belastingaangifte accepteren. Doordat de vrouw een VAR-wuo heeft ontvangen, mag zij erop vertrouwen dat zij in 2013 als ondernemer wordt aangemerkt. Voor 2014 gaat dit niet meer op, omdat de Belastingdienst haar voor dat jaar geen VAR-wuo meer heeft gegeven.

Wat kunt u hiermee?

Alleen voor oudere jaren. Uit deze rechtspraak blijkt dat u sterk mag vertrouwen op een afgegeven VAR-wuo. Als deze is gebaseerd op juiste gegevens, dan kan de inspecteur hier bij de aanslagregeling niet van afwijken. Alle VAR’s zijn collectief opgezegd en vanaf 1 mei 2016 kan er geen vertrouwen meer aan worden ontleend. Deze rechtspraak is dus alleen voor oudere jaren van belang.

Status handhaven. Dit betekent dat als u in een discussie bent verwikkeld met de Belastingdienst over uw ondernemerschap, het raadzaam is eens goed te kijken welke VAR u eerder heeft ontvangen. Op basis van het vertrouwensbeginsel kan het hierdoor wel mogelijk zijn om uw status als ondernemer (tijdelijk) te handhaven. Dat scheelt uiteraard een behoorlijke som aan te betalen inkomstenbelasting!

Een VAR-wuo kan rechtskracht houden, zelfs als duidelijk is dat uw inkomsten eigenlijk geen winst uit onderneming (meer) vormen. De Belastingdienst kan deze inkomsten alleen anders beoordelen vanaf het moment dat deze de VAR heeft herzien. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl