“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Hoeveel btw over uw omzet uit digitale verkoop?

Ontvangsten webshop en btw

Als webshophouder ontvangt u betalingen via creditcard of pinpas. De berekening van de verschuldigde btw gaat dan wel eens mis. Waarom?

Creditcard. Voor de berekening van de btw dient u uit te gaan van het bedrag dat uw klant daadwerkelijk aan de creditcardmaatschappij heeft overgemaakt. Dat is immers de bruto-omzet.

Provisie. Als uw klant betaalt met behulp van een creditcard, ontvangt u minder van de creditcardmaatschappij dan dat uw klant voor uw product in uw webshop heeft afgerekend. Er wordt namelijk provisie op ingehouden en dat dan ook nog eens btw-vrijgesteld. Let op. U moet echter btw afdragen over het bedrag alsof er geen provisie is ingehouden! De provisie is namelijk de btw-vrijgestelde vergoeding die u voor de diensten van de creditcardmaatschappij betaalt.

Voorbeeld.Uw klant koopt goederen die belast zijn met 21% via uw webshop en betaalt € 500,- met zijn creditcard. U ontvangt na inhouding van de provisie € 485,- van de creditcardmaatschappij. U dient echter de btw uit de vergoeding van € 500,- te halen en af te dragen Dus € 500,-/121 x 21 = € 86,78.

Let op. Een veelgemaakte fout is dat de af te dragen btw over de ontvangst na inhouding van de provisie wordt berekend. De € 15,- provisie die u betaalt, is ook nog eens een btw-vrijgestelde kostenpost.

Kosten doorberekenen?

Berekent u nog extra kosten door aan uw klant, dan zijn deze ontvangsten eveneens belast met btw. Houd daar rekening mee.

Voorbeeld.Stel, u heeft een webshop en u verkoopt goederen waarvoor het 21%-tarief geldt. Voor de verzendkosten geldt hetzelfde btw-tarief als voor de goederen (21%).

Let op. Levert u goederen waarvoor verschillende btw-tarieven gelden, dan berekent u de verzendkosten in dezelfde verhouding als de goederen.

Kortingen verlenen?

Waar draagt u dan btw over af?

Voorbeeld.Stel, u verleent een klant van uw webshop via een code een korting van € 10,-. U draagt dan btw af over het aankoopbedrag minus de korting.

Via iDeal betalen?

Voor betaalmiddelen die u ontvangt via iDeal, mag u als ondernemer alleen de daadwerkelijke transactiekosten doorberekenen aan uw klant. In dat geval moet u ook over deze transactiekosten btw afdragen! Het hoort immers tot de vergoeding voor de levering.

Voorbeeld.Een klant koopt in uw webshop voor € 75,-. Dit betaalt hij met zijn pinpas. Omdat u € 0,45 provisie betaalt per pintransactie, berekent u de schadepost van € 0,45 door aan uw klant. Op het einde van het betaalproces rekent de klant dus € 75,45 af met zijn pinpas. U draagt dus over € 75,45 21% btw af.

U draagt btw af over het bedrag dat uw klant via zijn creditcard of pinpas betaalt. Dat u onder inhouding van provisie minder ontvangt, doet daar niets aan af. Berekent u transactiekosten door aan uw klanten die uw ontvangst verhogen, dan is ook dat deel btw-belast. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl