“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Hoe ziet de verlengde en aangepaste Tozo eruit?

Tozo 1 en Tozo 2. Het kabinet heeft op 20 en 28 mei 2020 besloten diverse maatregelen uit het eerste noodpakket van 17 maart 2020, Noodpakket banen en economie, waaronder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) valt, met vier maanden te verlengen (Noodpakket 2.0). De Tozo, die u tot en met 31 mei 2020 kon aanvragen, wordt verlengd met de Tozo 2 die loopt van 1 juni tot en met 30 september 2020. Tip.  Als u reeds gebruikmaakt van de Tozo 1-uitkering, kunt u, mits u aan de voorwaarden voldoet, tot en met september een uitkering ontvangen. Ook staat de Tozo 2 open voor nieuwe aanvragen.

De Tozo 2 na 1 juni 2020 aanvragen

De Tozo 2 kunt u na 1 juni 2020 bij uw woongemeente met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 juni 2020. Indien u reeds gebruikt heeft gemaakt van de Tozo 1-uitkering, kunt u zodra uw gemeente de aanvraagprocedure gereed heeft via een verkorte procedure een aanvraag indienen voor de Tozo 2. Let op.  U krijgt niet automatisch Tozo 2 als u Tozo 1 heeft gehad. Dit dient u dus opnieuw aan te vragen. Houd daarvoor ook de website van uw woongemeente in de gaten.

Voor juni t/m september. De Tozo 2-uitkering wordt toegekend voor de maanden juni, juli, augustus en september. Dit houdt in als u bijv. reeds een Tozo 1-uitkering heeft voor de maanden april, mei en juni u alleen voor de maanden juli t/m september een Tozo 2-uitkering kunt krijgen. Let op.  Heeft u voor de maanden juni t/m augustus een Tozo 1-uitkering, dan komt u voor die maanden niet in aanmerking voor de Tozo 2-uitkering. Tip.  Heeft u voor de maanden maart, april en mei een Tozo 1-uitkering aangevraagd of heeft u nog geen Tozo 1-uitkering aangevraagd, dan kunt u dus, mits u aan de voorwaarden voldoet, voor juni t/m september wel in aanmerking komen.

Partnerinkomenstoets in Tozo 2

Om aanspraak te kunnen maken op de aanvullende uitkering voor levensonderhoud (Tozo 1) wordt er geen partnerinkomenstoets toegepast. Voor de Tozo 2-uitkering telt het inkomen van uw partner wel mee voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Bij de aanvraag dient u te verklaren dat het huishoudinkomen van u en uw partner onder het sociaal minimum terecht is gekomen als gevolg van de coronacrisis.

Cijfermatig. Als het huishoudinkomen dus boven het sociaal minimum komt, heeft u geen recht op de Tozo 2-uitkering. Het sociaal minimum bedraagt € 1.503,31 inclusief vakantiegeld (netto) voor gehuwden (met of zonder kinderen) of € 1.052,32 inclusief vakantiegeld (netto) voor een alleenstaande (met of zonder kinderen) vanaf 21 jaar.

Lening bedrijfskapitaal Tozo 2

Ook de mogelijkheid om een lening voor bedrijfskapitaal aan te vragen, blijft beschikbaar in Tozo 2. U dient bij de aanvraag voor de lening bedrijfskapitaal onder de Tozo 2 wel te verklaren dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen voor uzelf, uw onderneming of een van uw vennoten waarmee u samen de onderneming drijft. Indien dit wel het geval is, komt u niet in aanmerking voor een lening bedrijfskapitaal Tozo 2. Tip.  U kunt dan wel nog in aanmerking komen voor de Tozo 2-uitkering, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Cijfermatig. Voor de lening bedrijfskapitaal Tozo 1 en Tozo 2 geldt een gezamenlijk maximum van € 10.157. Heeft u onder de Tozo 1 een lening voor bedrijfskapitaal afgesloten onder dit bedrag, dan kunt u onder de Tozo 2 een tweede lening afsluiten tot het maximumbedrag van € 10.157.

U krijgt niet automatisch Tozo 2 als u Tozo 1 heeft gehad. Dit dient u dus opnieuw aan te vragen. Dit is dan voor juni, juli, augustus en september tenzij u voor deze maanden reeds Tozo 1 heeft gehad. Ook het inkomen van de partner telt nu mee. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl