“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Het is weer tijd voor de kerstpakketten

Fiscale gevolgen verstrekking kerstpakket. Sinds de invoering van de werkkostenregeling (WKR) geldt er voor kerstpakketten geen bijzondere regeling meer. Dit betekent dat u in beginsel over de waarde hiervan (incl. btw) 80% eindheffing moet betalen of deze waarde met loonbelasting moet belasten op de loonstrook van uw werknemers. Dit laatste is natuurlijk niet erg ‘feestelijk’.

Heeft u nog vrije ruimte? Het is gelukkig ook mogelijk de kerstpakketten in de vrije ruimte onder te brengen. Gebruik voor de berekening van de nog beschikbare vrije ruimte over 2019 onze op te vragen rekentool.

Pas in 2020? Vanaf 2020 wordt de vrije ruimte groter. Als u dus in 2019 de vrije ruimte al (nagenoeg) geheel heeft benut, dan kan het zinvol zijn om van uw kerstpakketten nieuwjaarspakketten te maken. Zo kunt u deze belastingvrij onderbrengen in de vrije ruimte van 2020.

Voorbeeld.Stel, u heeft 25 werknemers in dienst. U heeft over 2019 nog een vrije ruimte van € 500 beschikbaar. U kunt dus per werknemer maximaal € 20 (incl. btw) aan een kerstpakket uitgeven (zonder eindheffing). Dat is karig. U kunt dan beter het kerstpakket uitstellen en profiteren van de hogere vrije ruimte in 2020.Tip.Zorg dat u met een aftekenlijst kunt bewijzen dat het pakket pas in januari 2020 door u is gegeven.

En de btw? In principe is de btw op personeelsverstrekkingen gewoon als voorbelasting aftrekbaar. Dit is alleen anders als u op jaarbasis voor meer dan € 227 aan uw werknemers verstrekt. Daarbij moet dus gekeken worden naar de kerstpakketten, maar ook naar andere zaken, zoals bedrijfsfitness of een personeelsfeest op locatie. Let op. Komt u boven het maximum van € 227 per werknemer, dan mag de btw niet worden verrekend. U mag deze btw dan wel als kostenpost opvoeren.

Heeft u in 2019 nog vrije ruimte beschikbaar? Zo niet, dan kan het fiscaal aantrekkelijker zijn om de kerstpakketten pas in januari 2020 uit te delen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl