“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Gratis goederen leveren, wat met de btw?

Komt vaker voor dan u denkt. Om de verkoop van een product te bevorderen, geven ondernemers nogal eens gratis producten weg, zoals een vijltje bij aankoop van een flesje nagellak. Of een duur geschenk, om de goede relatie te benadrukken. Hoe zit het in die gevallen met de berekening van btw en de aftrek ervan voor de ondernemer? Wat is de invloed op de winstberekening?

Geen btw kleine geschenken/monsters

In beginsel moet u btw afdragen over gratis verstrekte producten. De btw moet dan worden berekend over de aankoopprijs of de kostprijs. Tip. Er geldt onder voorwaarden echter een vrijstelling voor gratis producten waarvan de (inkoop)waarde exclusief btw niet meer bedraagt dan € 15. Dit zal bij producten ter promotie meestal wel het geval zijn. U hoeft dan dus geen btw af te dragen. Let op. Geeft u producten weg die u meer dan € 15 hebben gekost, dan moet u dus wel btw afdragen over de inkoop- of kostprijs. In beide gevallen is de btw op de inkopen of productie aftrekbaar, mits het duidelijk is dat het een zakelijke promotie betreft.

Waardebon of voucher. De regels inzake waardebonnen of vouchers zijn onlangs gewijzigd, maar dit heeft geen gevolgen voor gratis goederen. Dus ook als u een (gratis) waardebon voor een (gratis) goed weggeeft, hoeft er geen btw te worden afgedragen, tenzij de inkoop- of kostprijs van het betreffende goed meer is dan € 15. Is de inkoop- of kostprijs hoger, dan moet er bij het weggeven van het goed of de waardebon direct btw worden afgedragen.

Korting. Dit is anders bij kortingsbonnen, waarbij voor een product nog moet worden bijbetaald. Dan is pas bij inwisseling van de bon btw verschuldigd over het bijbetaalde. Dit is onlangs bevestigd door de staatssecretaris (Kamervragen 2019-0000031263) .

Voorwaarden. U hoeft alleen geen btw af te dragen bij de verstrekking van monsters en kleine geschenken als het doel ervan verkoopbevordering of het uitproberen van het product is. Dit zal vaak het geval zijn, zodat de vrijstelling voor producten tot € 15 meestal kan worden toegepast.

Relatiegeschenken

Voor grotere cadeaus in de vorm van een relatiegeschenk gelden andere regels. Uitgangspunt is dat de door u betaalde btw niet aftrekbaar is. De btw is wel aftrekbaar, als de ontvanger per jaar voor niet meer dan € 227 ex. btw aan relatiegeschenken heeft ontvangen, of als de ontvanger – als hij het relatiegeschenk zelf gekocht zou hebben – ten minste 30% van de btw in aftrek had kunnen brengen. Als u dus voor € 1.000 aan apparatuur aan uw vaste klant schenkt, kunt u de btw gewoon aftrekken. Hetzelfde relatiegeschenk aan een zorginstelling betekent dat u de btw op de aankoop van de keukenapparatuur niet in aftrek kunt brengen.

Winstbelasting. Voor de inkomstenbelasting is voor de aftrekbaarheid van de kosten slechts van belang of de gemaakte kosten uit zakelijk oogpunt zijn gemaakt. Dit geldt ook voor kosten van relatiegeschenken en de niet-aftrekbare btw daarvan. Relatiegeschenken worden fiscaal gezien als ‘gemengde kosten’. Zulke kosten komen slechts voor 80% in aftrek op de winst.

Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling voor gratis producten waarvan de (inkoop)waarde exclusief btw niet meer bedraagt dan € 15. Dit zal bij producten ter promotie meestal wel het geval zijn. Bij relatiegeschenken is het van belang in een jaar de grens van € 227 per relatie niet te overschrijden. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl