“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Geen auto, geen motor, maar een scooter van de zaak?

Scooter van de zaak voor uzelf

Aftrekbaarheid kosten. De kosten (verzekering, brandstof, onderhoud, helm, etc.) van een scooter zijn aftrekbaar van de winst als u die scooter zakelijk gebruikt. U mag zelf beslissen of u gebruikmaakt van een auto, motor of scooter. U moet natuurlijk wel aannemelijk kunnen maken dat u de scooter voor de zaak gebruikt.

Bijtelling. Voor de scooter van de zaak geldt geen bijtelling gekoppeld aan de cataloguswaarde. Dit is iets dat alleen bij een (bestel)auto van de zaak speelt. De bijtelling voor de scooter bepaalt u op basis van de gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kilometerprijs van de motor.

Kilometerprijs. De kilometerprijs stelt u vast door alle kosten van de scooter in een volledig kalenderjaar bij elkaar te tellen en te delen door het aantal kilometers. Denk daarbij aan kosten van onderhoud, benzineverbruik, verzekering en afschrijving.

Afschrijving? De aanschaf van een nieuwe scooter is een investering. De aanschafwaarde van een nieuwe scooter bedraagt al meer dan € 450,- excl. btw. Hierop moet u afschrijven.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Voor de scooter die u heeft aangeschaft voor de zaak kunt u gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). U heeft recht op KIA als u op jaarbasis voor meer dan € 2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen. De KIA bedraagt in 2018 maximaal 28%.

Elektrische scooter? Schaft u een elektrische scooter aan, dan kunt u wellicht gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Tip. Zo komt een elektrische scooter met een lithiumhoudende accu (bedrijfsmiddelcode B 3118 op de milieulijst) voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor 13,5% MIA en 75% Vamil. Let op. Om voor de MIA-/Vamil-regeling in aanmerking te komen, dient de investering per melding minimaal € 2.500,- te bedragen.

Stel, u heeft per 1 januari 2018 een elektrische scooter aangeschaft voor € 3.000,- excl. btw. Naast de KIA mag u de MIA-/Vamil-regeling toepassen .

KIA 28% van € 3.000,- €    840,-
MIA 13,5% van € 1.500,- (50% van het investeringsbedrag) €    203,-
Vamil 75% van € 1.500,- € 1.125,-
Uw fiscale voordeel in 2018 € 2.168,-

Let op. Zowel voor de MIA- als de Vamil-regeling geldt dat de melding binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting ingediend moet zijn.

Gebruikt u de scooter privé?

U moet een winstcorrectie maken voor het privégebruik van de scooter. Deze correctie wordt berekend door de kilometerprijs van de scooter te vermenigvuldigen met het aantal privékilometers. Hierbij mag u de woon-werkkilometers als zakelijk aanmerken. Let op 1. Als u de scooter privé gebruikt, moet u voor het privégebruik btw betalen. Let op 2. Voor de btw zijn de woon-werkkilometers privé.

De bijtelling voor een scooter van de zaak bestaat uit de privékilometers maal de prijs per kilometer. Voor een zakelijke scooter kunt u recht hebben op KIA (max. 28% winstaftrek) en bij een elektrische scooter wellicht ook nog op MIA. Raadpleeg de Milieulijst 2018. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl