“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Garage in man-vrouwfirma, tweemaal ondernemerschap?

Ondernemersfaciliteiten. Eerder wezen we al op de voordelen die fiscaal ondernemerschap met zich meebrengt ( T&A Eenmanszaak & Vof, jg. 06, nr. 21, p. 2, 11.10.2016 ). Maar hoe zit dat bij een man-vrouwfirma? De ‘meewerkende’ partner kan alleen aanspraak maken op de ondernemersfaciliteiten (o.a. de zelfstandigenaftrek) als hij minstens 1.225 uur aan de onderneming besteedt. Deze werkzaamheden moeten bovendien voldoende zelfstandigheid hebben en niet louter ondersteunend van aard zijn. Dat hierover discussie met de fiscus kan ontstaan, blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland, 20.09.2016 (RBNNE:2016:4191) .

Wat speelde er?

Garagebedrijf. In deze zaak gaat het om een vrouw die samen met haar man in de vorm van een vennootschap onder firma (Vof) een garagebedrijf exploiteert. De fiscus stelt dat de werkzaamheden van de vrouw louter van ondersteunende aard zijn. Deze tellen dus niet mee voor het urencriterium. Daardoor kan de vrouw geen aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek.

Werkzaamheden van de vrouw. De vrouw is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Zij betoogt dat haar werkzaamheden voldoende zelfstandig zijn en niet puur ter ondersteuning van haar echtgenoot. Zo is zij naast haar administratieve taken ook betrokken bij het opstellen van offertes voor reparaties, alsmede de inruil van auto’s. Zij onderhandelt hierbij zelfstandig over de prijs. Alleen bij duurdere auto’s pleegt zij overleg met haar man. Daarbij komt dat haar man een halfjaar arbeidsongeschikt was vanwege een burn-out. Tijdens deze periode heeft de vrouw alleen en zelfstandig het garagebedrijf gerund. Na zijn terugkeer is de man minder inzetbaar en is de vrouw nog belangrijker voor het bedrijf geworden.

Wat zegt de rechter?

Niet louter ondersteunend. De rechter ziet het belang van de werkzaamheden van de vrouw voor het garagebedrijf. Hij oordeelt dan ook dat zij niet louter ondersteunende werkzaamheden verricht, maar wel degelijk als ondernemer betrokken is bij het garagebedrijf. De uren van de vrouw mogen worden meegeteld voor het urencriterium en daarmee heeft zij recht op de zelfstandigenaftrek.

Ondernemerschap aantonen

Goed vastleggen. Wat is belangrijk als u samen met uw partner in een onderneming werkt? Het is fiscaal van belang het ondernemerschap van u beiden aan te tonen. Dit doet u door te onderbouwen dat ieders werkzaamheden voldoende zelfstandigheid hebben. Van belang is dat uw partner niet ‘alleen’ de administratie bijhoudt, maar ook belangrijke ondernemersbeslissingen neemt ten aanzien van investeringen en personeel (zelfstandig beslissingen kunnen nemen), contacten met de bank en met klanten onderhoudt, enz.

Urenregistratie. Als u discussie met de fiscus verwacht, dan is het raadzaam reeds nu een urenadministratie met specificatie van de werkzaamheden bij te houden. Zodoende kan worden onderbouwd dat de partner niet louter ondersteunend is.

Uw volgende stap

De rekentool ‘E-urenregistratie 2016-2020’ kunt u bij ons opvragen.

Om aanspraak te kunnen maken op zelfstandigenaftrek moet u aantonen dat de werkzaamheden van uw partner niet louter ondersteunend zijn, maar dat hij/zij ook belangrijke ondernemersbeslissingen neemt over bijv. investeringen, personeel, en offertes. Leg de taakverdeling goed vast en houd een urenregistratie bij. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl