“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Fooien van klanten zien als belast loon?

In veel sectoren ontvangen werknemers fooien van klanten. Dit kan contant zijn of via pin en roept vaak de vraag op: hoe zit dit fiscaal? Moet u hierover loonheffing inhouden en afdragen of niet? De Belastingdienst heeft hierover onlangs een standpunt gepubliceerd (KG:204:2025:7) .

Ligt niet voor de hand. Fooien zijn fiscaal belast als het gaat om een beloning voor verrichte arbeid. Ook als de fooi rechtstreeks afkomstig is van een klant (loon van derden). Er is sprake van loon van derden als er voordeel wordt genoten uit dienstbetrekking dat niet rechtstreeks door de werkgever aan de werknemer is betaald. Toch betekent dit niet automatisch dat u als werkgever over deze fooien inhoudingsplichtig bent. U houdt geen loonheffingen in als fooien loon van derden zijn en:

  • de fooi rechtstreeks toekomt aan de werknemers; en
  • u zich niet bemoeit met de verdeling/besteding; en
  • u bij het bepalen van het voor de werknemer rechtens geldende loon geen rekening is gehouden met fooien. De werknemer dient in dit geval de fooien zelf aan te geven in de aangifte inkomstenbelasting.

Voorbeeld.Uw kassasysteem registreert de fooi die via de pin wordt ontvangen. U draagt het weektotaal aan fooi contant over aan een aangewezen medewerker die de fooi naar rato van de gewerkte uren verdeelt. U bemoeit zich verder niet met de verdeling. Bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden heeft u geen rekening gehouden met de fooien. U betaalt het loon conform de cao of het wettelijk minimumloon.

Wanneer wel inhoudingsplicht? U moet loonheffingen inhouden zodra fooien feitelijk onderdeel worden van de beloning of als u deze meeneemt in de loonafspraken, bijv. als u bij het vaststellen van het rechtens geldende loon impliciet of expliciet met fooien rekent, bijv. door een lager basissalaris te hanteren ‘omdat er fooi is’. Ook als u de fooi in feite tot werkgeversloon maakt, ontstaat er inhoudingsplicht, bijv. als u (mede) de verdeling of besteding bepaalt, een deel van de fooien inhoudt of achterhoudt voor andere doelen (zoals kastekort of personeelsuitje) of wanneer u fooien via de loonstrook uitkeert of structureel vastlegt in de arbeidsvoorwaarden. Let op.  Voor horecabedrijven gelden er aangepaste regels.

Bemoei u niet met fooien en maak ze geen onderdeel van uw loonafspraken. Dan zit u veilig en hoeft u op fooien geen loonheffingen in te houden.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl