“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

De fiscus en de ‘hond van de zaak’

Eén of twee petten?

DGA en BV. In het geval van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) die zijn hond overdroeg aan zijn BV, was de DGA niet langer houder van de hond en dus niet langer belastingplichtig voor de hondenbelasting. Een DGA en zijn BV zijn immers twee verschillende personen.

Eenmanszaak. Als eigenaar van een eenmanszaak kunt u uw hond echter niet aan ‘de zaak’ verkopen, omdat er in juridisch opzicht geen verschil is tussen uzelf als privépersoon en uw eenmanszaak. Maar er zijn wellicht andere mogelijkheden om nog een fiscaal voordeel te behalen.

De hondenbelasting

Eigenaar. U moet als houder (eigenaar) van een hond hondenbelasting betalen. Zoals alle belastingen in Nederland heeft ook de hondenbelasting een wettelijke basis, in dit geval de Gemeentewet. In de gemeentelijke belastingverordening moet dit vervolgens verder worden uitgewerkt. Daarbij gelden de nodige regels. Zo mag een gemeente bijvoorbeeld geen belasting heffen naar draagkracht. Wel mag de gemeente bepalen dat voor bepaalde honden wel en voor andere juist geen hondenbelasting verschuldigd is. Hierbij heeft de gemeente een zekere vrijheid, maar er mag geen sprake zijn van willekeur. Een gemeente kan er ook voor kiezen om helemaal geen hondenbelasting te heffen.

Gemeentelijke verordening. De regels die voor uw gemeente gelden, staan in de Verordening hondenbelasting. Veel gemeenten kennen vrijstellingen van hondenbelasting voor politiehonden, blindengeleidehonden en hulphonden voor gehandicapten.

Discriminatie? In het verleden hebben eigenaren van een hond wel geprobeerd de gemeentelijke hondenbelasting aan te vechten omdat deze discriminerend zou zijn.

Geen kattenbelasting. Zij betoogden dat bijvoorbeeld katten (ook) veel overlast en vervuiling veroorzaken en dat er daarom sprake was van verboden discriminatie om van houders van een hond wel (honden)belasting te heffen en van houders van katten niet. Hoewel er voor dit standpunt heel veel te zeggen lijkt, ging de rechter niet mee in deze redenering. Er zijn voldoende verschillen tussen (het houden van) honden en katten om te rechtvaardigen dat er wel hondenbelasting en geen kattenbelasting wordt geheven. Daarmee bleef de hondenbelasting in stand.

Bedrijfshond toch voordelig

Hond van de zaak. U komt er dus waarschijnlijk niet onderuit om voor uw hond hondenbelasting te betalen. Ook niet als u deze voor uw bedrijf gebruikt, bijvoorbeeld als waakhond. Maar het kan toch gunstig zijn om uw hond aan te merken als ‘bedrijfshond’.

Kosten aftrekbaar. U kunt dan (voor de inkomstenbelasting) alle kosten die verband houden met de hond(en) van de ‘zaak’ aftrekken. Dit geldt dus voor de aanschafkosten, de hondenbelasting, het hondenvoer, de hondenren, de dierenarts, verzekeringen, enz.

Btw. Als u btw-belaste prestaties verricht, is de btw op de aankoop van een hond en de uitgaven in verband met de hond, gewoon aftrekbaar. Zorg er wel voor dat u de facturen op de zaak laat zetten, dus bijvoorbeeld ook die van het hondenvoer.

Een hond die u overdraagt aan uw bedrijf (eenmanszaak), blijft juridisch uw hond, ook voor de heffing van de hondenbelasting. Wel kunt u alle kosten van uw ‘hond van de zaak’ (dus ook de hondenbelasting) fiscaal als aftrekpost opvoeren. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl