“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Fiscale steun voor uw investeringen

Wat houdt de BIK in?

Extra afdrachtvermindering. De Baangerelateerde investeringskorting (BIK) houdt kort gezegd in dat ondernemingen die investeren recht krijgen op een extra afdrachtvermindering. Dit betekent dat u de op het loon van werknemers ingehouden loonheffing niet volledig hoeft af te dragen. Voor investeringen op jaarbasis tot € 5 miljoen geldt een afdrachtvermindering van 3%, daarboven bedraagt deze 2,44%. De regeling geldt voor de jaren 2021 en 2022. Investeert u volgend jaar dus voor een bedrag van € 45.000, dan heeft u recht op een afdrachtsvermindering van € 1.350. Let op.  U kunt dus alleen van deze regeling profiteren wanneer u personeel in dienst heeft.

Wacht met betalen! De BIK-regeling geldt voor investeringen die uw onderneming doet na 1 oktober 2020 en tot en met eind 2022. U moet kunnen aantonen dat u de investeringsverplichting niet voor 1 oktober 2020 bent aangegaan. Verder moet de laatste betaling plaatsvinden in 2021 of 2022 en moet het bedrijfsmiddel binnen zes maanden na deze laatste betaling daadwerkelijk in gebruik zijn genomen. Tip. Zorg er dus voor dat u uw investeringen in het laatste kwartaal van dit jaar pas in 2021 volledig betaalt, dan tellen deze investeringen mee voor de BIK.

Aandachtspunten

Soort investeringen. Per investering moet u minimaal € 1.500 investeren. Bepaalde investeringen, zoals woonhuizen, grond, effecten en personenauto’s, zijn uitgesloten van de regeling. Hetzelfde geldt voor investeringen die zijn bestemd voor verhuur aan derden. Ten slotte moet uw investering betrekking hebben op een nieuw bedrijfsmiddel. Het mag geen bedrijfsmiddel zijn dat eerder door een ander is gebruikt.

Aanvraag. Om aanspraak te kunnen maken op deze afdrachtvermindering, moet u uw investeringen melden bij RVO.nl. U kunt viermaal per jaar (eenmaal per kwartaal) een aanvraag indienen. Daarbij geldt dat u per aanvraag minimaal € 20.000 aan investeringen dient te melden. Het kan dus soms beter zijn om uw aanvraag niet per kwartaal te doen, maar bijv. over een periode van een half jaar.

Pas in najaar 2021. RVO.nl gaat hiervoor een speciaal elektronisch loket openen. Dit gaat helaas nog wel even duren, pas vanaf september 2021 kunt u uw investeringen aanmelden. Dit betekent ook dat u daarna pas kunt starten met het toepassen van de afdrachtvermindering.

Tijdelijke regeling. De BIK-regeling is speciaal (tijdelijk) ingevoerd om de economische crisis (vanwege het coronavirus) het hoofd te bieden. Het moet investeringen naar voren halen en zo de economische groei stimuleren. De BIK is echter niet de enige fiscale regeling waarvan u kunt profiteren.

Structurele regelingen

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) worden alle ondernemers ondersteund bij het doen van investeringen. De stimulans bestaat uit een extra belastingaftrek, bovenop de reguliere afschrijving van de investering. De hoogte van de fiscale aftrek is afhankelijk van de totale investeringen per jaar en neemt af naarmate u meer investeert, zoals blijkt uit de hiernavolgende tabel (cijfers 2020).

 

Investering KIA
Tot € 2.400 € 0
€ 2.401 t/m € 58.238 28%
€ 58.239 t/m € 107.848 € 16.307
€ 107.849 t/m € 323.544 € 16.307 -/- 7,56% van investering boven € 107.848
Meer dan € 323.544 € 0

 

Spelregels. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de KIA, moet u zich aan de hiernavolgende ‘spelregels’ houden.

  • Zorg ervoor dat de totale investeringen per jaar meer dan € 2.400 bedragen.
  • Kijk waar u investeringen vooruit kunt schuiven voor de maximale aftrek.
  • Splits investeringen waar mogelijk, als dit een voordeel voor de KIA oplevert.

Duurzame investeringen

Milieulijst en Energielijst. Ieder jaar publiceert de overheid de Milieulijst en de Energielijst. Hierin zijn milieubesparende/duurzame investeringen opgenomen. Indien u als ondernemer een dergelijke investering doet, heeft u recht op extra fiscaal voordeel. Voorbeelden van deze investeringen zijn duurzame gebouwen, vernieuwende milieutechnieken en energiezuinige transportmiddelen.

Milieu-investeringsaftrek. Als u investeert in een bedrijfsmiddel dat voorkomt op de Milieulijst 2020, kunt u aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA levert u een extra belastingaftrek van 13,5%, 27% of 36% op, afhankelijk van de soort investering. Tip. Deze belastingaftrek komt bovenop de KIA en de BIK-regeling.

Willekeurige afschrijving. Daarnaast kan er soms ook aanspraak worden gemaakt op de Vamil-regeling. Deze regeling biedt de mogelijkheid om willekeurig af te schrijven op het duurzame bedrijfsmiddel tot een maximum van 75%. De resterende 25% moet op reguliere wijze worden afgeschreven. Begint de code op de Milieulijst met een A, B, C of F, dan is er voor deze investering naast MIA ook willekeurige afschrijving mogelijk.

Energie-investeringsaftrek. Komt uw investering voor op de Energielijst 2020, dan kunt u aanspraak maken op 45% Energie-investeringsaftrek (EIA).

Tijdig aanmelden. Meld uw duurzame investering tijdig bij RVO.nl aan. Dit moet binnen drie maanden nadat u de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan.

Voorbeeld samenloop

De verschillende regelingen mogen tegelijkertijd worden toegepast. Uiteraard mits uw investering in aanmerking komt voor de specifieke regeling. In het hiernavolgende voorbeeld kunt u zien hoe de samenloop van deze regelingen tot een aanzienlijk fiscaal voordeel kan leiden.

Meer duurzaam bedrijfspand. Stel, uw onderneming investeert in een meer duurzaam bedrijfspand. Deze investering is aangegaan na 1 oktober 2020 en zal in 2021 volledig worden betaald en in gebruik worden genomen. Het totale investeringsbedrag bedraagt € 200.000. Onderdeel hiervan is de investering in zonnepanelen ad. € 30.000, alsmede een vegetatiedak van € 15.000. Wat is nu uw voordeel van al deze investeringsregelingen?

  • Allereerst kunt u aanspraak maken op de BIK. Deze biedt een afdrachtsvermindering voor de loonheffingen van 3% van € 200.000. Dit levert u dus een voordeel op van € 6.000.
  • Vervolgens komt de investering in het gebouw ook in aanmerking voor de KIA. Ervan uitgaande dat uw onderneming geen andere investeringen doet, levert dit een extra fiscale aftrekpost op van € 9.340.
  • De zonnepanelen vallen onder de EIA, waardoor deze een aftrekpost opleveren van 45%. Dit is € 13.500.
  • Voor het vegetatiedak geldt dat hiervoor MIA kan worden geclaimd. Dit levert een aftrek op van 36%, dit is € 5.400.
  • Ten slotte kan op een deel van de investeringen ook versneld worden afgeschreven op basis van de Vamil-regeling.

Kortom. Samenvattend levert deze investering u dus een voordeel op van € 6.000 in de afdracht van loonheffingen en ter grootte van € 28.240 voor de aftrekposten. Dat maakt investeren natuurlijk al een stuk interessanter!

Ga voordat u investeert na welke regelingen (naast de nieuwe BIK) er nog van toepassing kunnen zijn en aan welke eisen uw investering moet voldoen. Door uw investering tijdig te melden bij RVO.nl kan uw fiscale voordeel door de samenloop van de verschillende regelingen flink oplopen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl