“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Fiscale coronasteunmaatregelen derde kwartaal 2021

Waar gaat het over? Zoals het er nu uitziet, is het coronavirus op zijn retour. Echter bestaat er nog veel onzekerheid over de nabije toekomst en hebben ondernemers vanwege de coronacrisis moeten interen op hun reserves. Het kabinet heeft daarom een aantal fiscale maatregelen getroffen. Zo is er een aantal fiscale maatregelen verlengd en een aantal niet. Wij zetten ze voor u op een rijtje …

Uitstel van betaling

Ondernemers waarvan het bedrijf betalingsproblemen ondervindt vanwege de coronacrisis, kunnen nog tot en met 30 juni 2021 uitstel van betaling aanvragen of indien ze al bijzonder uitstel hebben, dit verlengen voor verschillende belastingen. Omdat de beperkende maatregelen grotendeels ten einde komen, zullen bedrijven hun nieuw opkomende betalingsverplichtingen dan ook weer kunnen voldoen uit de omzet die zij maken.

1 juli 2021. Om te voorkomen dat schulden niet verder oplopen, houdt het kabinet de datum van 1 juli 2021 in stand waar ondernemers nieuw opkomende verplichtingen weer tijdig moeten voldoen. Dit betekent dat u nieuw opkomende verplichtingen vanaf 1 juli 2021 dient te hervatten.

Voorbeeld.De btw-aangifte over het tweede kwartaal moet uiterlijk 31 juli 2021 ingediend en betaald zijn.

Betalingsregeling naar 01.10.2022

Om ondernemers meer lucht te geven, heeft het kabinet besloten de aanvangsdatum waarop gestart moet worden met het aflossen van de opgebouwde belastingschuld, te verplaatsen van 1 oktober 2021 naar 1 oktober 2022. Ook heeft het kabinet besloten dat dergelijke belastingschulden in 60 maanden in plaats van in 36 maanden mogen worden afgelost.

Eerder aflossen mag.  U mag de belastingschuld ook eerder of extra aflossen. Let op.  Over belastingschulden bent u invorderingsrente verschuldigd. De invorderingsrente wordt enkelvoudig berekend. Er wordt dus alleen rente berekend over het per saldo te betalen bedrag. Let op.  U komt alleen in aanmerking voor de betalingsregeling als u nieuw opkomende verplichtingen tijdig voldoet.

Invorderingsrente

Indien u niet tijdig uw belastingschulden voldoet (bijv. omdat u uitstel van betaling van belastingschulden heeft), moet u invorderingsrente betalen over het per saldo te betalen bedrag. In verband met de coronacrisis is deze invorderingsrente op 23 maart 2020 tot en met 31 december 2021 tijdelijk verlaagd van 4 naar 0,01%. Omdat de eerder aangekondigde verhoging van de invorderingsrente naar 4% per 1 januari 2022 een forse rentelast oplevert voor ondernemers die gebruikmaken van uitstel van betaling van belastingschulden, heeft het kabinet besloten de invorderingsrente in stappen te verhogen in plaats van in een keer naar 4%.

 

Stapsgewijze verhoging invorderingsrente
1 januari 2022 1%
1 juli 2022 2%
1 januari 2023 3%
1 januari 2024 4%

En het urencriterium?

Zoals u weet, mag u voor de periode 1 januari tot en met 30 juni 2021 ervan uitgaan dat u 24 uur per week aan uw onderneming heeft besteed, ook als u door de coronacrisis gedurende deze periode geen of minder uren aan uw onderneming heeft besteed. Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is dit 16 uur per week en seizoensgebonden ondernemers mogen uitgaan van het aantal uren dat ze van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2019 aan hun onderneming hebben besteed.

Na 1 juli 2021 afgelopen! Het kabinet vindt een versoepeling van het urencriterium na 1 juli 2021 niet langer noodzakelijk. Vanaf 1 juli 2021 tellen daarom ook enkel de uren u daadwerkelijk aan uw onderneming heeft besteed mee voor het urencriterium.

Verplichtingen loonheffingen

Kunt u door het voorgeschreven thuiswerken en het houden van anderhalve meter afstand niet voldoen aan alle administratieve verplichtingen voor de loonheffingen, dan zal de Belastingdienst in dat geval er nu geen consequenties aan verbinden. U moet de administratieve verplichtingen dan wel alsnog nakomen zodra dit weer kan. Deze fiscale maatregel is verlengd tot 1 oktober 2021.

Voorbeeld.Als u de identiteit van uw werknemer niet kunt vaststellen aan de hand van een origineel identiteitsbewijs, dan moet u normaliter voor deze werknemer het anoniementarief van 52% toepassen. Dit hoeft u tot 1 oktober 2021 niet te doen als u de identiteit van de werknemer alsnog op een juiste manier vaststelt, zodra de situatie het weer toelaat.

Onbelaste reiskostenvergoeding. Het kabinet heeft de coronamaatregel voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 oktober 2021. Tot 1 oktober 2021 kunt u als werkgever de bestaande vaste reiskostenvergoedingen aan werknemers die vanwege het coronavirus (bijna) of volledig thuiswerken, dus nog onbelast vergoeden, ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt.

Voorwaarde.  Een voorwaarde is wel dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door u als werkgever aan de werknemer werden toegekend. Let op.  De reiskostenvergoeding is in principe wel belast als de werknemer na 12 maart 2020 in dienst is gekomen. Ook als er na 12 maart 2020 een vaste reiskostenvergoeding wijzigt door verhuizing, is de reiskostenvergoeding belast. Tip.  Het is mogelijk om een reiskostenvergoeding (deels) onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De reiskostenvergoeding blijft dan onbelast.

Betaalpauze hypotheek

Tot en met 30 september 2021. Indien u vanwege de coronacrisis tijdelijk uw hypotheek niet meer kunt betalen, dan mag uw geldverstrekker (zoals uw bank) u een betaalpauze geven. Gedurende deze betaalpauze betaalt u dan geen (of minder) rente en aflossing voor uw eigenwoningschuld. Zo kunt u nu tot en met 30 september 2021 (was 30 juni 2021) een betaalpauze overeenkomen met uw geldverstrekker.

Achterstand aflossingen. Een betaalpauze van een hypotheek die aan de fiscale aflossingsverplichting moet voldoen, heeft tot gevolg dat u op 31 december 2021 een aflossingsachterstand heeft. Of op 31 december 2020 als de eerste termijn van de betaalpauze betrekking heeft op een termijn van 2020.

Reguliere fiscale regels. Volgens de reguliere fiscale regels moet een dergelijke aflossingsachterstand uiterlijk op 31 december van het volgende jaar zijn ingelopen. Indien dit niet lukt, behoudt u onder voorwaarden het recht op renteaftrek, als u met uw geldverstrekker een nieuw aflossingsschema overeenkomt. Deze dient dan op 1 januari 2023 in te gaan. Heeft de eerste termijn van de betaalpauze betrekking op 2020, dan dient deze in te gaan op 1 januari 2022.

Goedkeuring verleend. Het kabinet heeft al eerder goedkeuring verleend, zodat de geldverstrekker samen met u al eerder dan 1 januari 2023, of 1 januari 2022 indien de eerste termijn van de betaalpauze betrekking heeft op een termijn van 2020, een nieuw aflossingsschema overeen kan komen. U moet dan aan de hiernavolgende voorwaarden voldoen.

  • U meldt zich tussen 12 maart en 30 september 2021 bij uw geldverstrekker of u heeft zich in deze periode daar gemeld en bent met uw geldverstrekker een betaalpauze overeengekomen van maximaal twaalf maanden. Deze betaalpauze dient door uw geldverstrekker schriftelijk bevestigd te zijn.
  • De betaalpauze gaat uiterlijk in op 01.10. 2021.
  • Loopt uw hypotheek bijv. bij familie of een buitenlandse bank, dan geldt als extra voorwaarde dat u aan uw geldverstrekker moet aantonen dat u, als gevolg van de coronacrisis, een terugval heeft of verwacht in arbeidsinkomen van ten minste 20%.
  • Deze terugval vindt plaats over drie aaneengesloten kalendermaanden, waarbij deze periode aanvangt vanaf 1 maart 2020 tot en met 1 oktober 2021.
Om ondernemers meer lucht te geven, heeft het kabinet besloten de aanvangsdatum voor het aflossen van de opgebouwde belastingschuld te verplaatsen van 1 oktober 2021 naar 1 oktober 2022. Ook heeft het kabinet besloten dat dergelijke belastingschulden in 60 maanden in plaats van in 36 maanden mogen worden afgelost. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl