“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Fiscaal beleid inzake broodfondsen bekendgemaakt voor ondernemer zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat is een broodfonds?

Particulier initiatief. Broodfondsen zijn particuliere initiatieven van zelfstandig ondernemers om elkaar financieel te ondersteunen bij langdurige ziekte. In het algemeen geldt dat een broodfonds een informele vereniging is en dus geen rechtspersoonlijkheid heeft. Elk broodfonds heeft zijn eigen regels voor:

  • de toelating van nieuwe deelnemers;
  • de (eigen)risicoperiode;
  • de mate van arbeidsongeschiktheid en het daarmee samenhangende recht op uitkering;
  • de minimale duur van de deelname;
  • het recht op teruggaaf van het eigen kapitaal bij uittreden, etc.

Inleg van de deelnemers. Een deelnemer aan een broodfonds legt elke maand een bedrag in op zijn persoonlijke broodfondsrekening. Naast dit bedrag wordt er bij aanvang van de deelname een eenmalig bedrag aan opstartkosten betaald (vaak € 225 per deelnemer bij nieuwe groepen, langer bestaande broodfondsen hanteren soms een ander bedrag) en is er een maandelijkse contributie van (doorgaans € 10) per deelnemer.

Uitkeringen. Bij langdurige ziekte ontvangt de deelnemer vanaf de tweede maand van de ziekte, gedurende maximaal twee jaar, uitkeringen die worden betaald van de persoonlijke broodfondsrekeningen van de andere deelnemers. Als een deelnemer uitkeringen uit het broodfonds heeft ontvangen, kan hij het lidmaatschap pas beëindigen nadat hij minstens twee jaar lid is geweest.

Hoogte uitkeringen. De hoogte van de te ontvangen uitkering is afhankelijk van de hoogte van de eigen inleg; hoe hoger de eigen inleg, hoe hoger de maandelijks uitkering. Het ingelegde geld blijft eigendom van deelnemer in kwestie. Het ingelegde geld bedraagt maximaal 36 keer de maandelijkse inleg (doorgaans maximaal € 4.050).

Beëindiging lidmaatschap. Als de deelnemer het lidmaatschap van het broodfonds opzegt, krijgt hij de beschikking over het bedrag dat hij gedurende het lidmaatschap heeft ingelegd, verminderd met de contributie en de tijdens het lidmaatschap gedane uitkeringen.

Regels box 1

Uitkering belast? Uitkeringen uit broodfondsen worden in feite door de deelnemers zelf betaald en (dus) niet door een rechtspersoon. Het zijn daarom geen periodieke uitkeringen en dus niet belast in box 1. De ingelegde premies zijn niet aftrekbaar, omdat er bij dit soort fondsen geen sprake is van een toegelaten verzekeraar.

Maatwerk! In dit artikel gaan we uit van de regels zoals deze binnen de meeste broodfondsen gangbaar zijn. Let op.  In individuele gevallen kunnen er andere bepalingen gelden en kunnen ook de fiscale gevolgen anders zijn.

Regels box 3

Waarde broodfondsrekening. De waarde van de persoonlijke broodfondsrekening bedraagt voor box 3 het saldo van de rekening, dat wil zeggen: de inleg, verminderd met de contributie en de gedane uitkeringen. De waarde van de verplichting om uitkeringen te doen, wordt voor box 3 niet in aanmerking genomen.

Broodfondsen voorzien in een belangrijke behoefte voor ondernemers die zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Per broodfonds kunnen de regels en dus ook de fiscale behandeling verschillen. Ga dus na of er in ‘uw’ broodfonds afwijkende regels gelden.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl