“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Onzakelijke lening? De afgelopen jaren is fiscaal veel aandacht voor het thema ‘onzakelijke leningen’. Dit zijn leningen die zijn aangegaan onder dusdanig gunstige voorwaarden voor de geldnemer dat eigenlijk geen enkele onafhankelijke financier deze zou verstrekken. Zelfs niet tegen een veel hogere, niet winstafhankelijke, rente. Waarom is dat fiscaal belangrijk?
Niet afwaarderen. Het belangrijkste gevolg van de kwalificatie onzakelijke lening is dat de financier een dergelijke lening niet mag afwaarderen ten laste van zijn resultaat. Men is namelijk van mening dat de lening is verstrekt uit hoofde van het ondernemerschap en zodoende niet in de winst tot uitdrukking moet komen.
Geen fiscaal verlies. Dus als de lening op termijn waardeloos wordt, doordat de gefinancierde onderneming het slecht doet of zelfs failliet gaat, mag de geldgever dit verlies fiscaal niet aftrekken.
Tot voor kort werd het leerstuk van de onzakelijke lening vooral toegepast in de verhouding tussen een vennootschap en diens aandeelhouder. Deze aandeelhouder kon dan een natuurlijk persoon zijn of een vennootschap. Recente rechtspraak, Hoge Raad, 22.04.2016 (HR:2016:703) , heeft echter duidelijk gemaakt dat een lening van ouders aan de onderneming van hun kind ook onzakelijk kan zijn.
Let op. Zo kan iedere lening met gunstige leningsvoorwaarden op persoonlijke gronden, onzakelijk zijn. Denk aan de lening van een belastingplichtige ter financiering van de onderneming van zijn partner. Maar ook aan de financiering van de (startende) onderneming van uw kind.
Velen zullen ervoor kiezen een financiering aan de onderneming van hun kind te verstrekken vanuit de zaak. Dit met het doel om een eventueel afwaarderingsverlies in aanmerking te kunnen nemen. Hetzelfde geldt wanneer de lening vanwege haar ongebruikelijke karakter onder de terbeschikkingstellingsregeling wordt gebracht. Let op. Bij een financiering vanuit box 3 speelt de onzakelijke lening niet omdat u dan sowieso de lening fiscaal niet kunt aftrekken.
Fiscaal niets aftrekken. Als de overeengekomen leningsvoorwaarden dermate gunstig zijn dat geen enkele onafhankelijke derde de lening zou willen verstrekken, dan zal een afwaardering niet fiscaal in aanmerking mogen worden genomen. Er is dan sprake van een onzakelijke lening tussen uw bedrijf en de onderneming van uw kind.
Denk hierbij aan het ontbreken van een aflossingsschema en een duidelijke overeenkomst. Maar ook (bijna) geen zekerheden, zoals een recht van hypotheek of pandrecht, waardoor u geen verhaal heeft wanneer uw kind niet kan betalen. Zorg er dus voor dat uw lening aan de onderneming van uw kind onder zakelijke voorwaarden is aangegaan. Stel een leningsovereenkomst op en houd uw kind hieraan. Let op. Als u later accepteert dat uw kind, in tegenstelling tot de overeenkomst, niet aflost op de lening, kan er alsnog een onzakelijke lening ontstaan. Een onafhankelijke derde zou dit ook niet zomaar accepteren.
Een model ‘Leningsovereenkomst’ kunt u bij ons opvragen.