“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Verlies aftrekbaar? Voor het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 10.05.2017 (GHSHE:2017:1065) , speelde onlangs een procedure over de vraag of het verlies op een familielening fiscaal aftrekbaar is.
Lening aan ondernemende broer. Het gaat hierbij om een tandarts die verschillende leningen aan zijn broer heeft verstrekt, in totaal voor € 500.000,-. Zijn broer heeft dit geld gebruikt voor het financieren van zijn eigen onderneming, een visverwerkingsbedrijf. Dit blijkt echter weinig succesvol. Eind 2018 gaat het bedrijf failliet.
Ondernemingsvermogen? Ondanks het feit dat de vordering in het verleden altijd in box 3 (privévermogen) is aangegeven, is er volgens de tandarts sprake van verplicht ondernemingsvermogen en is het verlies op de lening aftrekbaar.
Bedrijfsvreemd. Fiscaal kan een dergelijke lening tot het ondernemingsvermogen worden gerekend, mits deze ontstaat binnen het kader van de normale uitoefening van de onderneming. Een tandartspraktijk en een viskwekerij hebben echter weinig met elkaar van doen. De lening is dus bedrijfsvreemd aan de tandartspraktijk.
Tijdelijk krediet. Desondanks is het alsnog mogelijk de lening als ondernemingsvermogen aan te merken. Daarvoor is het noodzakelijk dat de tandarts aantoont, dat er sprake is van het uitlenen van overtollige liquiditeiten van de praktijk. Dit moet dan van kortdurende aard zijn, zodat de liquiditeiten weer tijdig binnen de onderneming beschikbaar zullen zijn. Met andere woorden: een kort krediet om wat rendement op de overtollige liquiditeiten te maken, is toegestaan.
Verlies niet aftrekbaar. Het hof is echter van mening dat niet kan worden bewezen dat het geld kortdurend is uitgeleend. Dit blijkt ten eerste niet uit de geldleningsovereenkomst, waarin slechts een beperkte aflossingsverplichting is opgenomen. Daarnaast zijn de financiële vooruitzichten van het visverwerkingsbedrijf ten tijde van het verstrekken van de lening dusdanig mager, dat niet kan worden verwacht dat het geld op korte termijn zal worden terugbetaald. De lening mag dus volgens het hof niet worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. Als gevolg daarvan is het daarop geleden verlies niet aftrekbaar.
Zakelijke voorwaarden. Het is raadzaam om bij het uitlenen van geld binnen familieverband zakelijke voorwaarden overeen te komen. Ondanks de warme connectie met de andere partij, kunt u met een deugdelijke geldleningsovereenkomst met daarin voldoende zekerheden, voorkomen dat u met lege handen komt te staan.
Dossiervorming. Sta goed stil bij de fiscale gevolgen als een vordering niet kan worden terugbetaald. Leg ten tijde van het verstrekken van de lening vast waarom er sprake is van een tijdelijk krediet van overtollige liquiditeiten of van de financiering van niet-bedrijfsvreemde activiteiten. Zo staat u sterker in een toekomstige discussie met de Belastingdienst. Let op. Afhankelijk van de familierelatie en het al dan niet gebruikelijk zijn van de lening kan deze onder voorwaarden toch in box 1 vallen ( T&A Belastingtips Eenmanszaak & Vof, jg. 6, nr. 15, p.7, 07.06.2016 ).