“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Factuur verrekenen met een cadeaubon, wat met de btw?

Zakelijke aankoop met cadeaubon

Twee vragen. Indien u een aankoop (deels) betaalt met een cadeaubon, is het voor de btw van belang om eerst vast te stellen wat voor cadeaubon het betreft. Gaat het om een voucher, dus dat u het zonder verplichte bijbetaling tegen goederen kunt inwisselen? Zo ja, betreft het een single purpose voucher of een multi purpose voucher? Staat er dus bij uitgifte al vast hoeveel btw er verschuldigd zal zijn?

Single purpose voucher. Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik staat op het moment van verkoop reeds vast hoeveel btw verschuldigd zal zijn. Dat betekent dat in elk geval het land waar btw verschuldigd wordt en het btw-tarief al bekend zijn. Denk hierbij aan een cadeaubon voor een boek, te besteden bij een Nederlandse keten boekhandels. Bij verkoop (uitgifte) van zo’n voucher moet er direct btw worden afgedragen, alsof het boek uit ons voorbeeld al wordt verkocht. Wanneer de cadeaubon wordt ingewisseld, gebeurt er voor de btw niets relevants.

Niet gezien als geld. De leverancier die de cadeaubon heeft gekocht, heeft bij aankoop een btw-factuur ontvangen en kan de btw (in beginsel) in aftrek nemen. De single purpose voucher wordt dus in feite gezien als een goed (en niet als geld). Ontvangt u een cadeaubon die u bijv. alleen kunt inwisselen voor een boek, dan ontvangt u als het ware dus ‘een boek’.

Voorbeeld.U krijgt van een relatie een cadeaubon van € 10 die inwisselbaar is bij de aankoop van een boek. U wisselt de bon in bij de aankoop van vakliteratuur van € 40. U ontvangt de volgende factuur:

Boek incl. btw €      40
Minus voucher €      10
Te betalen €      30
Btw 100 / 109 x € 30 €   2,48
Boek excl. btw € 27,52

Multi purpose voucher. Als op het moment dat de voucher wordt verkocht (uitgegeven) nog niet duidelijk is welk btw-tarief van toepassing zal zijn of in welk land de levering of dienst zal plaatsvinden, dan is er sprake van een voucher voor meervoudig gebruik. Denk bijv. aan een cadeaubon van een supermarkt of webshop die goederen tegen verschillende btw-tarieven leveren of een internationale hotelketen. Als u zo’n voucher bij een webshop gebruikt, dan kunt u deze bijv. aan een boek besteden (9% btw) of aan printpapier (21% btw). De verschuldigde btw kan bij uitgifte van de voucher dus nog niet worden vastgesteld, daarom is voor een multi purpose voucher pas btw verschuldigd op het moment van inruil.

Wel gezien als geld. De multi purpose voucher wordt dus vanuit btw-perspectief in feite gezien als een enveloppe met geld (en niet als een goed).

Voorbeeld.U krijgt van een relatie een cadeaubon van € 10 die inwisselbaar is bij een grote webwinkel. U wisselt deze in bij de koop van een vakboek van € 40. U ontvangt de volgende factuur:

Boek excl. btw € 36,70
9% btw €   3,30
Totaal €     40
Minus voucher €     10
Te betalen €     30

Tip. De btw mag u in aftrek nemen, mits de goederen in het kader van uw onderneming en voor belaste prestaties worden gebruikt. De factuur zou u bijv. als volgt kunnen verwerken:

Grootboek Debet Credit
Vakliteratuur € 36,70
Voorbelasting €   3,30
Bank € 30
Inkoopkorting € 10
Een ontvangen cadeaubon (voucher) is zakelijk het meeste waard als multi purpose voucher, omdat u dan ook de btw-aftrek op de waarde van de voucher geniet. Bij een single purpose voucher trekt u (alleen) btw af over uw bijbetaling. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl