“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Extra voorwaarden nieuwe NOW

Tegemoetkoming in loonkosten. Met de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) ondersteunt de overheid bedrijven bij het betalen van hun loonkosten tijdens deze coronacrisis. Omdat veel bedrijven nog steeds in zwaar weer verkeren, is er besloten om ook voor de maanden juni t/m september 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten mogelijk te maken. Dit noemt men de NOW 2.0. In wezen is dit een verlenging met vier maanden van de NOW 1.0.

Noodpakket 2.0. De NOW 2.0 maakt onderdeel uit van het noodpakket 2.0 van de overheid. Daarin zijn ook de volgende andere maatregelen opgenomen:

  • verlenging van de fiscale maatregelen, zoals het versoepelde urencriterium;
  • verlenging van uitstel van betaling voor belastingschulden tot 1 oktober 2020;
  • verlenging van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) tot 1 oktober 2020;
  • invoering Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (opvolger TOGS).

Hoofdlijnen NOW 2.0

Voorwaarden. Op hoofdlijnen ziet de NOW 2.0 er hetzelfde uit als de originele NOW 1.0. Dit betekent dat u aanspraak kunt maken op een subsidie onder de volgende voorwaarden:

  • er is sprake van een omzetdaling van minimaal 20% in de maanden juni t/m september 2020;
  • de huidige omzet wordt hiervoor vergeleken met die van 2019;
  • de subsidie wordt gerelateerd aan dit omzetverlies en kan oplopen tot maximaal 90% van de loonkosten;
  • uitgangspunt is de loonsom van maart 2020. Is de loonsom over juni t/m september 2020 lager, dan leidt dit tot een lagere subsidie. Is de loonsom over juni t/m september 2020 hoger, dan leidt dit niet tot een hogere subsidie;
  • in principe wordt er bij een concern gekeken naar het totale omzetverlies binnen de groep. Is dit minder dan 20%, dan kan onder voorwaarden uitgegaan worden van het omzetverlies van een individuele vennootschap;
  • er wordt in eerste instantie een voorschot uitbetaald van 80% van de subsidie. Op een later moment wordt de daadwerkelijke subsidie vastgesteld.

Loon doorbetalen. Doet u mee aan de NOW, dan verplicht u zich om de lonen van uw werknemers voor 100% door te betalen. Nu de subsidie maximaal 90% bedraagt, komt een deel van de loonkosten altijd nog voor uw rekening.

Extra voorwaarden

Dividend en bonussen verboden. Daarnaast kent de NOW 2.0 nog wat extra voorwaarden. Zo mag u als werkgever over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren aan de aandeelhouders en de directie. Daarnaast is ook de inkoop van eigen aandelen uit den boze. Deze beperkingen gelden voor het boekjaar 2020. Dit betekent concreet dat deze doorlopen tot het moment waarop de jaarcijfers over het boekjaar 2020 worden vastgesteld. In de regel zal dit ergens in het voorjaar van 2021 plaatsvinden.

Alleen voor grotere ondernemingen. Deze beperkingen gelden niet voor alle ondernemingen. Deze zijn namelijk alleen toepasbaar op ondernemingen die een subsidiebedrag ontvangen van € 125.000 (of een voorschot van minimaal € 100.000). Let op.  Boven deze grenzen geldt ook dat aan de hand van een accountantsverklaring het geleden omzetverlies moet worden vastgesteld.

Om- of herscholing. Daarnaast verplicht u zich door deel te nemen aan de NOW 2.0 om u als werkgever in te spannen voor omscholing of herscholing van uw werknemers. Deze verplichting is in de plannen nog niet verder uitgewerkt. Voorlopig reikt dit niet verder dan een inspanningsverplichting. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Positieve punten

Opslag verhoogd. Gelukkig is er ook goed nieuws. De NOW kent een opslag voor werkgeverslasten. Hiermee wordt de loonsom verhoogd om zodoende uw totale loonkosten te kunnen berekenen. Onder de NOW 1.0 bedroeg deze opslag 30%. Dit bleek niet in alle bedrijfstakken afdoende. Mogelijk daardoor is deze opslag in de NOW 2.0 nu verhoogd tot 40%. U kunt hierdoor dus aanspraak maken op een hoger subsidiebedrag.

Boete op ontslag. Daarnaast is de zogenaamde ‘boete op ontslag’ grotendeels komen te vervallen. In de NOW 1.0 is het zo dat als u een werknemer vanwege bedrijfseconomische redenen ontslaat, uw subsidie met maar liefst 150% van het loon van deze werknemer werd verminderd. Er zat zodoende een boete op een dergelijk ontslag.

Ontslag nog steeds ontmoedigd. Onder de NOW 2.0 is deze boete aangepast. Dit betekent dat de correctie op de subsidie geen 150% maar gewoon 100% is. U krijgt simpelweg geen subsidie voor de werknemer die is ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen. Let op.  Daarnaast kunt u te maken krijgen met een boete van 5% van het gehele subsidiebedrag als u minimaal 20 mensen ontslaat en u hiervoor onvoldoende overleg voert met de vakbonden of een andere personeelsvertegenwoordiging.

Ontslag met wederzijds goedvinden. Deze correctie geldt niet voor een ontslag met wederzijds goedvinden of het afscheid nemen van werknemers als hun contract afloopt. Uiteraard verlaagt dit wel uw loonsom, wat invloed kan hebben op uw aanspraak op subsidie.

Geen wijziging in ontslagprocedure. Moet u noodgedwongen toch vanwege bedrijfseconomische redenen ontslag bij het UWV aanvragen voor een of meerdere van uw werknemers, dan moet u zich uiteraard nog gewoon houden aan de regels die hiervoor gelden. De ontslagregels zijn in verband met de coronacrisis niet versoepeld of aangepast. Let op.  U zult als werkgever nog steeds een transitievergoeding moeten betalen en een opzegtermijn in acht moeten nemen.

Aanvraag NOW

Vanaf 6 juli 2020. Voor zover nu bekend kan de NOW 2.0 worden aangevraagd vanaf 6 juli 2020. Uiteraard gaat dit wederom via het UWV. U moet uiterlijk eind september 2020 uw aanvraag ingediend hebben. De aanvraag van de eerste tranche verliep zeer soepel via de website van het UWV. De verwachting is dan ook dat dit aanvraagproces snel en deskundig zal worden verwerkt door de uitkeringsinstantie.

Periode. Belangrijk aandachtspunt is daarbij nog de periode waarover u subsidie aanvraagt. Heeft u ook deelgenomen aan de NOW 1.0, dan moet uw aanvraag voor de NOW 2.0 aansluiten bij de eerdere aanvraag. Als u dus de NOW 1.0 heeft aangevraagd voor de (standaard)maanden maart t/m mei, dan start de NOW 2.0 in juni 2020. Het is echter ook mogelijk dat u de NOW 1.0 pas later heeft laten ingaan, bijv. omdat uw onderneming pas vanaf april slechter is gaan draaien. De NOW 1.0 geldt dan voor de maanden april t/m juni 2020 en de NOW 2.0 ziet dan op vier maanden daarna. In dit geval dus juli t/m oktober 2020.

Accountantsverklaring vereist? Zoals hiervoor opgemerkt is voor de verkrijging van de NOW-subsidie soms een accountantsverklaring vereist. Dit is het geval als u aanspraak wilt maken op een voorschot van minimaal € 100.000 of een subsidiebedrag van € 125.000. In dat geval zal een accountant in een verklaring het geleden omzetverlies over de aangevraagde periode moeten vaststellen.

Verklaring van derde deskundige. Ook als u onder deze grenzen blijft, kan een verklaring noodzakelijk zijn. Vraagt u namelijk een voorschot van minimaal € 20.000 of een uiteindelijke subsidie van minimaal € 25.000 aan, dan is een verklaring van een derde deskundige noodzakelijk. Denk hierbij aan uw boekhouder of adviseur. Let op.  Het feit dat u voor uw subsidieaanvraag geen verklaring nodig heeft, betekent niet dat er geen controle plaatsvindt. Men kan achteraf namelijk alsnog een onderbouwing vragen van uw omzetverlies.

Heeft u deelgenomen aan de NOW 1.0, dan moet uw aanvraag voor de NOW 2.0 aansluiten bij uw eerdere aanvraag. Als u dus de NOW 1.0 heeft aangevraagd voor de (standaard)maanden maart t/m mei, dan start de NOW 2.0 in juni 2020. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl