“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Extra Energie- en Milieu-investeringsaftrek in 2021

Nieuwe investeringslijsten 2021

Investeringen. Onlangs heeft de overheid de Energielijst 2021 en Milieulijst 2021 gepubliceerd. In de Energielijst 2021 zijn energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken opgenomen. In de Milieulijst 2021 zijn milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen opgenomen. Als u een dergelijke investering doet, heeft u recht op extra fiscaal voordeel.

Energie-investeringsaftrek (EIA). Net als in 2020 kunt u ook in 2021 weer gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met de EIA kunt u in 2021 45% van de investeringskosten naast de gebruikelijke afschrijvingskosten aftrekken van de fiscale winst.

Voor welke bedrijfsmiddelen? Om voor de EIA in aanmerking te komen moeten de bedrijfsmiddelen voldoen aan energieprestatie-eisen en het doelmatig gebruik van energie bevorderen. Op de Energielijst 2021 staan alle bedrijfsmiddelen die in 2021 in aanmerking komen voor de EIA.

Wat zijn de EIA-voorwaarden?

Om de EIA te kunnen claimen, moet u onder andere aan deze voorwaarden voldoen:

  • u bent belastingplichtig voor de inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) in Nederland;
  • u investeert in een nieuw bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst 2021;
  • het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt (dit geldt niet voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek);
  • de investering dient per melding minimaal € 2.500 te bedragen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA).  Als u investeert in een bedrijfsmiddel dat voorkomt op de Milieulijst 2021, dan kunt u aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Indien u in 2021 een bedrijfsmiddel aanschaft dat in aanmerking komt voor de MIA, dan kunt u 13,5, 27 of 36% (afhankelijk van de soort investering) van het investeringsbedrag ten laste brengen van de winst in 2021. Let op. In een aantal gevallen vindt begrenzing plaats van het bedrag dat voor de MIA- of Vamil-regeling in aanmerking komt. Op de Milieulijst staat dan de hoogte van het investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor de MIA- en Vamil-regeling.

Vamil-regeling. Voor een aantal bedrijfsmiddelen kan er ook aanspraak worden gemaakt op de Vamil-regeling. Welke bedrijfsmiddelen dit zijn, vindt u ook terug in de Milieulijst 2021. Deze regeling biedt de mogelijkheid om willekeurig af te schrijven op het duurzame bedrijfsmiddel tot een maximum van 75%. De resterende 25% moet op reguliere wijze worden afgeschreven. Door gebruik te maken van de Vamil-regeling boekt u een liquiditeits- en een rentevoordeel, omdat u over het jaar dat u meer afschrijft minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Tip 1. Als u in één jaar verlies draait en in een volgend jaar winst maakt, kunt u ervoor kiezen om het bedrijfsmiddel voor een groot deel af te schrijven in dat tweede jaar. Hierdoor houdt u in dat jaar minder winst over waarover u belasting moet betalen. Tip 2. Bent u starter en komt u voor de willekeurige afschrijving starters in aanmerking, dan kan het voordeel opleveren om voor hiervoor te kiezen in plaats van voor de Vamil (100% in plaats van 75%).

Wat zijn de voorwaarden voor MIA/Vamil?

Om de MIA/Vamil te kunnen claimen, moet u onder andere aan deze voorwaarden voldoen:

  • u bent belastingplichtig voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting in Nederland;
  • u investeert in een nieuw bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Milieulijst 2021;
  • het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt (dit geldt niet voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek);
  • de investering dient per melding minimaal € 2.500 te bedragen.

Welke faciliteiten kunnen samengaan?

EIA en MIA. Indien een bedrijfsmiddel voor zowel de EIA als MIA in aanmerking komt, dan moet u kiezen voor een van de twee regelingen of de investeringskosten opsplitsen in een MIA- en een EIA-deel. Tip. Opsplitsen kan interessant voor u zijn, omdat het voordeel van de EIA groter is dan het voordeel van de MIA.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Naast de EIA of MIA/Vamil kunt u ook in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Let op. Bepaalde bedrijfsmiddelen zijn echter uitgesloten voor de KIA.

ISDE. ISDE is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Op de Energielijst 2021 vindt u ook bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de ISDE-regeling. Maakt u voor een bedrijfsmiddel gebruik van de ISDE-regeling? Let op. Dan komt het bedrijfsmiddel niet meer in aanmerking voor de EIA.

Baangerelateerde investeringskorting (BIK).  De tijdelijke regeling Baangerelateerde investeringskorting (BIK) is een aanvulling op stimuleringsregelingen. Zo kan de EIA, MIA of Vamil dus ook gecombineerd worden met de BIK.

Overige subsidies. Indien u via een andere regeling investeringssubsidie ontvangt voor het bedrijfsmiddel, dan dient u het subsidiebedrag in mindering te brengen op de aanschaf- of voortbrengingskosten. Exploitatiesubsidie hoeft u niet in mindering te brengen.

Hoe vraagt u EIA of MIA/Vamil aan?

Om voor de EIA of MIA/Vamil in aanmerking te komen, geldt dat de aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting ingediend moet zijn via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( https://mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html ). Het aangaan van een investeringsverplichting is bijv. de datum van de opdrachtbevestiging.

Voorkom een veelgemaakte fout. Meld uw investering binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting en niet binnen drie maanden na de offerte-, factuur- of betaaldatum.

Voortbrengingskosten?  Bij voortbrengingskosten worden er op meerdere momenten investeringen gedaan. Hierbij dient iedere investering afzonderlijk te worden gemeld. De aanvraag moet ingediend zijn binnen drie maanden na het einde van het kalenderkwartaal waarin u de voortbrengingskosten maakt (wanneer de betaling is verricht). Worden de voortbrengingskosten in hetzelfde kalenderkwartaal gemaakt als waarin u het bedrijfsmiddel in gebruik neemt, dan geldt dat u de kosten moet melden binnen drie maanden na ingebruikname.

Niet alleen vervaardigingskosten. Voortbrengingskosten betreffen niet alleen de kosten van vervaardiging van een bedrijfsmiddel in eigen bedrijf, maar ook opvolgende investeringen bij verschillende bedrijven die uiteindelijk een bedrijfsmiddel tot stand brengen.

Iedere investering apart melden.  Bij voortbrengingskosten dient iedere investering afzonderlijk te worden gemeld. Gebeurt dit niet, dan is dit niet meer te herstellen!

Melden via het eLoket

Om een melding te kunnen doen bij het eLoket van RVO.nl heeft u eHerkenning (voor het inloggen) nodig. Deze kunt u online aanvragen via https://www.eHerkenning.nl

Let op vanaf 1 juli 2021. Tot 1 juli 2021 kan dit nog met een eHerkenning van minimaal betrouwbaarheidsniveau niveau 1. Vanaf 1 juli 2021 heeft u eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig.

Download de Energielijst 2021 en de Milieulijst 2021 en kijk of uw investering daarop voorkomt. Is dat zo, meld uw investering dan binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting aan bij RVO.nl. De EIA en KIA kunnen samengaan met veel andere subsidieregelingen, zoals de KIA en de BIK. Extra veel voordeel dus. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl