“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Een helpende hand uit de familie in coronatijd

Lastige situatie. Uw onderneming verkeert in zwaar weer. De steun vanuit de overheid bij het betalen van personeelskosten (NOW) en uw eigen inkomen (Tozo) is natuurlijk prettig, maar voor veel ondernemers onvoldoende. De kosten blijven toch doorlopen en uitstel van belastingschulden en aflossingen op uw financiering betekent niet dat u dit geld niet meer hoeft te betalen.

Schenking van een familielid. Mogelijk is er een familielid (ouders, suikeroom) die u wil bijstaan in deze moeilijke tijd. Met een mooie schenking zou u erg geholpen zijn. Hoe zorgt u ervoor dat de Belastingdienst daar niet van meeprofiteert?

Schenking van ouders

Jaarlijkse vrijstelling. Om te beginnen kunt u hierbij kijken naar de veelgebruikte vrijstellingen voor de schenkbelasting. Allereerst mogen uw ouders u ieder jaar belastingvrij € 5.515 (2020) schenken. Hiermee zal uw financiële nood echter niet worden opgelost.

Eenmalige hogere vrijstellingen. Het is mogelijk dat ouders een hoger bedrag belastingvrij schenken. Daarvoor moet u als ontvanger wel in de leeftijd van 18 tot 40 jaar zijn. In dat geval mag er belastingvrij € 26.457 (2020) worden geschonken. Dit bedrag mag worden verhoogd tot € 103.643 (2020) als u het geld gebruikt voor uw eigen woning, bijv. voor het aflossen van de hypotheek om zodoende uw lasten te verminderen. Tip.  Bent u ouder dan 40 jaar, maar uw partner nog niet, ook dan mogen deze vrijstellingen toegepast worden.

Bijzondere schenkingsvrijstelling

Niet in staat om schulden te betalen. Wat nu als juist uw onderneming geld nodig heeft en u al ouder bent dan 40 jaar? In deze situatie kan er wellicht gebruik worden gemaakt van de vrijstelling schenkbelasting voor personen die niet in staat zijn om hun schulden te betalen. Indien en voor zover de schenking ten doel heeft deze schulden te voldoen, kan er belastingvrij aan u worden geschonken. Dit geldt ook voor schulden binnen uw eenmanszaak of Vof, omdat deze aan u worden toegerekend. Tip.  Deze schenkingsvrijstelling geldt ook voor de schenking van een ander familielid of een vriend.

Negatief eigen vermogen. Hoe moet u bewijzen dat u niet meer in staat bent om uw schulden te voldoen? Uit oude rechtspraak valt op te maken dat het hiervoor voldoende is dat u beschikt over een negatief eigen vermogen. Uw schulden moeten dus groter zijn dan uw bezittingen. Als daarvan sprake is, kan de schenking belastingvrij plaatsvinden. Dat u wellicht in de toekomst deze schulden zelf wel nog kunt aflossen, doet hierbij niet ter zake. Tip.  Stel een overzicht van uw bezittingen en schulden op. Waardeer deze tegen de waarde in het economisch verkeer. Zo kunt u bepalen of u een negatief eigen vermogen heeft.

Maximale omvang. U kunt niet oneindig onbelaste schenkingen ontvangen. Alleen schenkingen die ten doel hebben schulden te voldoen die u niet kunt betalen, blijven vrijgesteld. De schenking mag dus niet hoger zijn dan het verschil tussen uw schulden en bezittingen.

Leg de schenking goed vast. Neem in de schenkingsovereenkomst op waarvoor de schenking is bedoeld en benoem concreet de schulden die daarmee afgelost gaan worden.

Als u door de coronacrisis momenteel niet meer in staat bent om uw schulden te voldoen, kan een familielid of een vriend u helpen door u ter voldoening van uw schulden een bedrag belastingvrij te schenken. Gebruik ons model Schenkingsovereenkomst. bron: indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl