“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Een gift is al snel zakelijk, dus ook aftrekbaar van de winst

Giftenaftrek

We kennen talloze goede doelen en giften die onder voorwaarden aftrekbaar zijn van het inkomen. Voor ondernemers ligt dat anders. Zakelijke giften zijn aftrekbaar van de winst. Maar wanneer is hiervan sprake?

Tegenprestatie? Is er sprake van een tegenprestatie, dan is er eigenlijk geen sprake van een gift, maar eerder van reclame of sponsoring. Voor uw belastingaanslag maakt dat weinig uit, want ook deze kosten zijn gewoon aftrekbaar. Is er geen tegenprestatie, dan is de vraag of er sprake is van een zakelijk belang.

Zakelijk belang? Van een zakelijk belang is al snel sprake. Zo kunt u zich als ondernemer vaak aan giften niet eens onttrekken, al zou u het willen. U wilt de goede naam van uw bedrijf immers hooghouden. Ook in deze gevallen is er dus duidelijk een zakelijk belang. Is een zakelijk belang echt niet aanwezig, dan kunt u een gift beter privé schenken. Aftrek is dan onder voorwaarden mogelijk.

Zakelijke giften zijn aftrekbaar van de winst. U moet uw zakelijk belang wel kunnen toelichten, bijv. als u zich met goed fatsoen niet aan een gift kunt onttrekken, omdat dit anders de naam van uw bedrijf zou schaden. Ontbreekt dat belang, dan kunt u de gift beter privé schenken. Privéaftrek kan onder voorwaarden immers ook. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl