“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Een gezonde lunch voor uw werknemer ook fiscaal lekker

Gezondheid staat voorop. De gezondheid van werknemers staat al lange tijd centraal. Zo hebben we bijv. niet voor niets uitgebreide arbovoorschriften. Soms gaan werkgevers zelfs zo ver dat ze hun personeel van een gezonde lunch voorzien. De vraag is of daar fiscale vrijstellingen voor gelden en welke voorwaarden daarbij behoren?

Arbovoorziening?

Onlangs bracht een collega van u een zaak voor de rechter waarbij het draaide om de eventuele belastbaarheid van een gezonde lunch. Het bedrijf was zelf ontwikkelaar en verkoper van kiemgroentes en wilde ook voor het personeel gezond bezig zijn. Het bedrijf streefde er zelfs naar het gezondste bedrijfsrestaurant van Nederland te hebben. De 200 werknemers van het bedrijf konden dan ook dagelijks kiezen uit twee gratis lunches die door een diëtiste waren samengesteld en geen toevoegingen, zoals zout, suiker en E-nummers, bevatten. Uw collega was van mening dat de lunch aangemerkt diende te worden als arbovoorziening en daarom onbelast behoorde te zijn.

Niet wettelijk verplicht. De rechter ging hier echter niet in mee, wat uw collega ruim € 22.000 aan te betalen belasting kostte. Voor een arbovoorziening is namelijk vereist dat er een verband is tussen de veiligheid en de gezondheid van de werknemers enerzijds en de met de arbeid verbonden aspecten anderzijds. Dat was hier niet aan de orde. De verstrekking van de lunch is namelijk geen verstrekking wegens bijzondere risico’s die samenhangen met de aard van het werk, maar vanwege het verbeteren van de gezondheid in algemene zin (ECLI:NL:RBDHA:2021:6986) .

Kamervragen. De zaak leidde tot Kamervragen, waarin gesteld werd dat uw collega werd bestraft voor zijn streven zijn personeel zo gezond mogelijk te laten lunchen. Uit de antwoorden valt af te leiden dat voor gezonde lunches, net als voor minder gezonde lunches, al tal van fiscale faciliteiten bestaan. Extra faciliteiten voor gezonde lunches zijn aldus de staatssecretaris niet nodig.

Fiscale faciliteiten gezonde lunch

De bestaande fiscale faciliteiten betreffende lunches, gezonde en minder gezonde, betreffen allereerst de waardering ervan op een bedrag van € 3,35, ongeacht de werkelijke kosten van de lunch, tenzij deze aantoonbaar goedkoper is. Op deze manier kan al een deel van de meerkosten buiten de heffing blijven. Daarnaast is het mogelijk fruit en groente als tussendoortje belastingvrij aan het personeel te verstrekken. Als voorbeeld wordt genoemd een fruitmand waarvan het personeel naar believen gebruik kan maken, zonder dat dit leidt tot belastingheffing. Ten slotte wijst de staatssecretaris erop dat gezonde lunches ook kunnen worden ondergebracht in de werkkostenregeling. Op deze manier blijft de lunch voor de werknemer onbelast en betaalt de werkgever alleen belasting als de vrije ruimte in het jaar wordt overschreden.

Wat kunt u hiermee? Er bestaat geen aparte fiscale faciliteit voor gezonde lunches en het ziet er ook niet naar uit dat deze er op korte termijn komt. Tip.  Er zijn reeds diverse mogelijkheden een lunch onbelast of tegen een geringe heffing aan te bieden. Een waardering van € 3,35 betekent dat de lunch uw werknemer per saldo in de meeste gevallen tussen de € 1,25 en € 1,75 netto kost, een bedrag waar zelfs thuis aan de keukentafel nauwelijks voor geluncht kan worden.

Een gezonde lunch mag u niet belastingvrij verstrekken. Wel kunt u gebruikmaken van bestaande faciliteiten (zoals gratis fruit en gezonde snacks verstrekken) en zodoende bevorderen dat uw personeel gezonde maaltijden goedkoop kan nuttigen. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl