“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

€7 miljard te veel NOW uitgekeerd

Vastgoed of overnames

Een deel van de teveel uitgekeerde steun is al teruggestort. Ongeveer 60.000 ondernemingen hebben een half miljard aan NOW-1 subsidie teruggestort. Ongeveer 90.000 bedrijven moeten nog hun definitieve gegevens aanleveren. Als de terug te vorderen bedragen van de NOW-1 niet significant hoger liggen komt het totaal neer op ongeveer €1,25 miljard. De helft dus van wat er teveel is uitgekeerd.

Het UWV zegt dat naar alle waarschijnlijkheid bij ongeveer 60% van de 157.000 bedrijven geld terug zal worden gevorderd. Volgens FTM wordt het geld ondertussen doodleuk gebruikt voor vastgoedaankopen of bedrijfsovernames. Of het bedrag staat nog onaangeroerd op de rekening. Als voorbeeld geven de onderzoekers een Haags uitzendbureau dat in totaal € 4,8 miljoen NOW-steun heeft ontvangen. Het bedrijf kocht rustig uit eigen zak een nieuw bedrijfspand ter waarde van acht ton.

Uitzend- en horecabranche

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van het CBS over de omzet van 2.000 organisaties die meer dan € 1 miljoen aan loonkostensubsidie ontvingen. Specifiek over de periode van maart 2020 tot en met maart 2021. In totaal was er € 7,3 miljard mee gemoeid. Het voorbeeld van het uitzendbureau uit Den Haag is geen uitzondering. De hele uitzendbranche maakte royaal gebruik van de regeling. Alles bij elkaar ruim € 1,4 miljard. Dat is opmerkelijk omdat in de onderzochte periode alleen tijden de eerste ronde de omzet terugliep in de sector.

Ook in de hard getroffen horecasector is er teveel geld uitgekeerd. ‘Omdat de horeca tussen de lockdowns en maatregelen door ook onverwacht goede kwartalen draaide, heeft het UWV een te groot NOW-voorschot uitgekeerd.’, aldus het FTM.

Accountantskosten

Het zou overigens niet altijd opzettelijk zijn geweest. Een grote groep aan ondernemers heeft met de beste bedoelingen subsidie aangevraagd. ‘Maar was daarin domweg te gulzig.’ Dat laatste zou vooral gelden voor de autobranche. Voor sommige autobedrijven was het coronajaar een jubeljaar, schrijft het onderzoeksplatform. Dat geldt voor bijvoorbeeld autobedrijf Van Mossel.

Hoeveel er terug moet weet Financieel directeur Geert Hoek nog niet. Dat is aan de accountant. Daar zal dan ook volgens hem een deel van geld naartoe gaan. ‘Als je kijkt naar wat accountants ervoor moeten doen om die cijfers te checken, dan zal dat ook een deel van de subsidie opeten.’ Hij schat dat op een NOW bedrag van 100.000 euro zeker tot 10 tot 20 procent opgaat aan accountantskosten.

Dubbelspel

Dat zal de komen de maanden moeten blijken. Of de accountants die de boeken onderzoeken wel helemaal onafhankelijk zijn is nog maar de vraag. Volgens de journalisten zijn er aanwijzingen dat er soms dubbelspel wordt gespeeld. Bijvoorbeeld in het geval van uitzendbureau Keltech.

Daar was accountant Raymond Slot zakelijk aan verbonden. Namelijk via een gezamenlijke BV met de eigenaar van het uitzendbureau. Die BV is inmiddels ontbonden, maar Slot zou wel eigenaar zijn van het pand waar Keltech is gevestigd. Dat pand wordt ook verhuurd aan onder meer een kapsalon, aldus FTM. bron:nextens


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl