“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Door corona wel of geen vrijstelling btw (KOR) aanvragen?

Impact corona is groot, maar …

De impact van de coronacrisis op uw onderneming is waarschijnlijk groot. Indien u verwacht dat uw onderneming op jaarbasis minder dan € 20.000 aan omzet zal maken, dan kunt u gebruik gaan maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Een groot voordeel daarvan is dat u aan uw klanten geen btw meer in rekening hoeft te brengen. Bij gelijkblijvende prijzen betekent dit voor u een flink hogere marge. Hoe nu verder?

Aanvraag in mei. Wilt u gebruik gaan maken van deze regeling in 2020, dan kan dit niet met terugwerkende kracht. U dient uw onderneming aan te melden middels een formulier dat u vindt via https://www.belastingdienst.nlLet op.  De start van de KOR moet minimaal vier weken na deze aanmelding liggen. Bovendien kan de KOR pas aanvangen op de eerste dag van een volgend tijdvak. Concreet betekent dit dus dat wanneer u in mei de KOR aanvraagt, u deze per 1 juli (de start van het derde kwartaal) kunt gaan toepassen.

Overwegingen, doen of niet?

Een belangrijke vraag is natuurlijk of dit ook slim is om te doen. Hierna volgen enkele overwegingen waar u goed bij stil moet staan.

Afnemers. Heeft u (enkel) zakelijke afnemers die de btw op uw factuur kunnen verrekenen, dan heeft toepassing van de KOR voor u geen voordeel. U kunt namelijk uw marge niet vergroten.

Btw-aftrek. Toepassing van de KOR betekent dat u de btw die aan u in rekening wordt gebracht, niet mag aftrekken. Indien deze voordruk naar verwachting groter is dan de btw op uw omzet, kunt u beter geen gebruikmaken van de KOR.

Termijn. De toepassing van de KOR geldt voor minimaal drie jaar. Bedenk dat u dus enige tijd vastzit aan deze regeling. Komt uw omzet boven de € 20.000, dan moet u zich direct afmelden en weer btw in rekening brengen aan uw afnemers.

Investeringen. Toepassing van de KOR kan invloed hebben op de btw-aftrek die u eerder heeft geclaimd op investeringen, omdat u door de KOR als vrijgestelde ondernemer wordt aangemerkt. Hierdoor moet u mogelijk de eerder in aftrek gebrachte btw herzien. Dit is het geval indien deze jaarlijkse herziening uitkomt boven een bedrag van € 500. Ga dit na voordat u een aanvraag indient.

Voorbeeld.Stel, u heeft in 2019 geïnvesteerd in een nieuwe inventaris. Deze kostte € 20.000 plus 21% btw. In 2019 heeft u hiervoor dus € 4.200 aan btw in aftrek gebracht. Dit is toegestaan, omdat u btw op uw facturen aan uw afnemers rekent. Indien u in 2020 kiest voor toepassing van de KOR, dan moet deze voordruk worden herzien. Dit omdat u niet langer met btw belaste prestaties verricht.

Gevolg? Concreet betekent dit dat er ieder jaar 1/5 deel van de btw moet worden gecorrigeerd, in casu € 840. Aangezien dit bedrag uitkomt boven de grens van € 500, moet deze correctie ook daadwerkelijk worden terugbetaald. In zo’n geval is het waarschijnlijk niet aantrekkelijk om gebruik te gaan maken van de KOR.

Niet zomaar kiezen, eerst checken!

Enige terughoudendheid bij het aanmelden voor de KOR is op zijn plaats. Ga eerst na of deze regeling daadwerkelijk rendabel voor u uitpakt. De verrekening van voordruk en eerder gedane investeringen spelen hierbij een voorname rol.

Een belangrijke vraag is of nu kiezen voor de KOR ook slim is om te doen. Ga eerst na of deze regeling daadwerkelijk rendabel voor u uitpakt. De verrekening van reeds eerder afgetrokken btw en eerder gedane investeringen spelen hierbij een voorname rol. Overstijgen de correcties het voordeel van de KOR, dan brengt de KOR u dus niets. bron: indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl