“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

‘Deze week krijgt u de btw cadeau … ’

U kent die acties wel …

Populair. Winkels en webwinkels hebben regelmatig acties waarbij ze de prijzen van hun producten verlagen om zoveel mogelijk klanten naar hun (web)winkel te trekken. Een van die acties die op het moment vrij populair is, is de actie ‘btw-dagen’.

Wat houden zulke btw-dagen in? Tijdens de btw-dagen hoeven de klanten de wettelijke verplichte btw (6 of 21%) op de producten niet af te rekenen. De verschuldigde btw wordt door de winkel zelf betaald. Dat klinkt leuk, maar is het dat ook voor u? Uw klant zal minder betalen niet erg vinden.

Wat is de korting, fiscaal gezien?

Stel, u wilt ook zo’n actie houden. Waar moet u dan rekening mee houden? Eerst gaat het om het kortingspercentage dat u verstrekt aan uw klant, tijdens de btw-dagen. Over het kortingspercentage heerst in de praktijk namelijk nogal wat onduidelijkheid.

Let op.  Consumenten gaan er namelijk van uit dat ze een korting krijgen die gelijk is aan het btw-percentage. Dit is echter niet het geval.

Geen 21% btw is geen 21% korting. De consument betaalt de brutoverkoopprijs van de producten. Aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld laten wij u zien, dat als u een klant de btw niet laat betalen, dit niet resulteert in een korting van 21% voor de klant.

Stel, u heeft een product A met een verkoopprijs van € 150,- inclusief 21% btw. Tijdens de btw-dagen hoeft de klant dus geen 21% btw te betalen over product A. De prijs die uw klant uiteindelijk moet betalen voor product A aan de kassa wordt nu als volgt berekend: 100/121 x € 150,- = € 123,97.

Dus?De totale korting die hij hier genoten heeft, bedraagt € 150,- -/- € 123,97 = € 26,03. Uiteindelijk heeft de klant dus maar een korting gehad van € 26,03/€ 150,- = 17,35% (en geen 21%).

Moet u gekorte btw wel afdragen?

Als u ondernemer bent voor de btw en uw goederen en of diensten zijn niet vrijgesteld, dan bent u normaliter btw verschuldigd over uw omzet (omzetbelasting) aan de Belastingdienst.

Hoeveel moet u dan afdragen? Een veelgehoorde praktijkvraag is wat u bij zulke btw-dagen aan btw moet afdragen over uw verkopen. Een korting die u verstrekt, verlaagt de vergoeding (maatstaf van heffing) waarover btw moet worden berekend.

Let op.  In het geval dat de korting wordt verleend over de vergoeding inclusief btw (als u goederen verkoopt aan consumenten), is het bedrag dat na de korting overblijft, ook inclusief btw. Dat schreeuwt om een rekenvoorbeeld.

Product A heeft een verkoopprijs van € 150,- incl. 21% btw. Tijdens de btw-dagen betaalt een klant voor product A 100/121 x € 150,- = € 123,97,-.

Het bedrag van € 123,97 is inclusief 21% btw. Over deze € 123,97 bent u dus 21/121 x € 123,97 = € 21,52 btw verschuldigd.

Als de korting wordt verleend over de vergoeding inclusief btw, is het bedrag dat na de korting overblijft, ook inclusief btw. De btw die daarin zit, moet u ook afdragen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl