“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Deels vrijgestelde prestaties, hoe zit het dan met de btw?

Voorbelasting. Als ondernemer berekent u btw over uw verkochte goederen en diensten. De btw op goederen en diensten die u in het kader van uw onderneming aanschaft, is in beginsel aftrekbaar. Alleen het verschil hoeft u af te dragen. Deze rekensom is anders als u over niet al uw goederen en diensten btw hoeft te berekenen, omdat deze deels zijn vrijgesteld. Welk deel is dan aftrekbaar?

Omzetverhouding

De aftrekbare btw op goederen en diensten die u zowel belast als vrijgesteld gebruikt, wordt in beginsel bepaald aan de hand van uw omzetverhouding belast/vrijgesteld. In onderstaand voorbeeld is 75% van uw omzet belast en dus ook 75% van alle betaalde btw verrekenbaar. Bijvoorbeeld:

Omzet belast (75%) € 300.000,-
Omzet vrijgesteld (25%) € 100.000,-
Btw inkoop €   50.000,-
Te verrekenen € 50.000 x 75% €   37.500,-

Afwijken toegestaan?

De wetgever heeft de mogelijkheid opengelaten om af te wijken van de berekening op basis van de omzetverhouding. Dat moet echter alleen als aannemelijk is dat het werkelijke gebruik van de gekochte goederen en diensten voor belaste dan wel vrijgestelde prestaties afwijkt van de omzetverhouding. Degene die hiervan wil afwijken, zal dit dus aannemelijk moeten maken. Dat geldt voor de belastingplichtige en de inspecteur.

Investeringsgoederen of niet? Voor goederen waarop u afschrijft, dus van € 450,- of meer, moet u per investeringsgoed bepalen of het werkelijke gebruik een betere verdeling oplevert. Voor goederen en diensten waarop u niet afschrijft doet u dit alleen als dit voor die goederen en diensten als geheel genomen een betere verdeling oplevert.

De rechter moest eraan te pas komen

Een voorbeeld zagen we onlangs voor Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 27.10.2017 (GHARL:2017:8970) In deze zaak hield een collega van u zich bezig met de handel in en exploitatie van onroerend goed. Een deel van zijn activiteiten was belast met btw, een ander deel vrijgesteld. Uw collega had de door hem betaalde btw op de facturen betreffende zijn auto, de accountant en overige algemene kosten niet afgetrokken op basis van de gerealiseerde omzet, maar op basis van het aantal vierkante meters vloeroppervlakte. De inspecteur bestreed dat die manier een nauwkeuriger resultaat opleverde dan die op basis van de omzetverhouding en hief het btw-verschil van ruim € 10.000,- na.

Objectief en nauwkeurig. Omdat in dit geval uw collega wilde afwijken van de btw-aftrek op basis van de omzetverhouding, moest hij aannemelijk maken dat zijn berekening een beter resultaat opleverde. Hierin slaagde hij niet. Hij bracht geen objectieve en nauwkeurige gegevens in op basis waarvan duidelijk was dat zijn berekening beter voldeed. De naheffingen bleven.

Dus? Gebruikt u een groter deel van de door u aangeschafte goederen en diensten voor belaste prestaties, baseer de vooraftrek dan op het gebruik. Onderbouw dit zo goed mogelijk. Volgt dat u een kleiner deel belast gebruikt, dan geldt het omgekeerde maar, heeft de inspecteur de bewijslast.

De aftrekbare btw op goederen en diensten die u zowel belast als vrijgesteld gebruikt, wordt in beginsel bepaald aan de hand van uw omzetverhouding belast/vrijgesteld. Verreken de btw op basis van het werkelijke gebruik als dit voor u voordeliger uitpakt. U moet bewijzen dat dit een nauwkeuriger beeld oplevert. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl