“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Deel uw auto met uw partner!

Bijtelling privégebruik auto. Indien u als ondernemer de beschikking heeft over een auto van de zaak, dan krijgt u in beginsel met een bijtelling van 22% te maken, tenzij u de auto op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé gebruikt. Voor echtgenoten of partners die samen in een bedrijf werken, kan het lonen om de auto van de zaak te delen. Er kan dan mogelijk geprofiteerd worden van een lager belastingtarief.

Man-vrouwfirma. Bij een man-vrouwfirma waarbij de auto aan beide partners voor privégebruik ter beschikking staat, kan de bijtelling sowieso verdeeld worden.

Meewerkende partner. Maar ook als de meewerkende partner loon of een arbeidsbeloning ontvangt, kan de bijtelling onder voorwaarden verdeeld worden. Let op. Dit kan niet als er meewerkaftrek wordt geclaimd.

Samen alles eerlijk delen, ook de auto?

Fiftyfifty? Als een ter beschikking gestelde auto moet worden gedeeld, geldt dit in principe ook voor de bijtelling. Hoe dit moet gebeuren, is afhankelijk van de omstandigheden. Het gaat om de mate waarin iemand in de gelegenheid is geweest om over de auto te beschikken en om het feitelijk gebruik. Bij echtparen of levenspartners die samen in de onderneming werken, betekent dit echter niet automatisch dat de bijtelling moet worden bepaald op basis van het gebruik. De Belastingdienst mag wel degelijk rekening houden met het feit dat er sprake is van een samenwoonrelatie. In de meeste gevallen zal een fiftyfiftyverdeling van de bijtelling wel verdedigbaar zijn.

Voorwaarden

Nodig voor het werk. Het spreekt voor zich dat uw meewerkende partner de auto nodig moet hebben voor het uitoefenen van zijn werkzaamheden.

Reële arbeidsbeloning. Verder is van belang dat uw meewerkende partner een reële arbeidsbeloning ontvangt en dat het (mede) gebruikmaken van de auto van de zaak onderdeel van die arbeidsbeloning is.

Wat is het voordeel?

Stel dat in een man-vrouwfirma de zakenauto ter beschikking staat aan beide vennoten. De auto heeft een cataloguswaarde van € 50.000. Voor een gewone auto is de bijtelling dan 22%, oftewel: € 11.000 per jaar. Als we uitgaan van een belastingtarief van 51,95% voor de ondernemer en 40,85% voor zijn partner, dan levert een fiftyfiftyverdeling een voordeel op van € 525 per jaar. Valt het inkomen van de partner onder het tarief van 36,55%, dan is het voordeel € 728 per jaar!

Afspraken maken?

De Belastingdienst stelt zich open voor het maken van afspraken over de auto van de zaak. Wilt u dus zekerheid vooraf, stel dan een reële verdeling voor en kijk of de inspecteur hiermee akkoord gaat. Let op. Let wel dat u aannemelijk zult moeten maken dat het ter beschikking stellen van een auto aan de partner reëel is. Van belang is daarbij natuurlijk dat een auto nodig is voor het goed kunnen uitoefenen van de functie. Stem de functieverdeling zo nodig op deze eis af en zorg dat de taken waarvoor een auto nodig is, goed verdeeld zijn.

Als uw partner in het bedrijf meewerkt en u samen in de auto van de zaak rijdt, kunt u de bijtelling verdelen. De auto moet wel nodig zijn voor het uitoefenen van de werkzaamheden, dus stem deze daarop af. Zorg dat de taken waarvoor een auto nodig is, goed verdeeld zijn. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl