“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

De Tozo 3 in het derde steunpakket, wat moet u weten?

De Tozo is verlengd

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om zelfstandig ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tozo 2 die u tot en met 30 september 2020 kon aanvragen, is verlengd met de Tozo 3, die loopt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021. Let op. De Tozo 2 wordt niet automatisch verlengd. U dient de Tozo 3 dus wederom aan te vragen bij uw woongemeente.

Voor wie is de Tozo 3? De Tozo 3 is voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis een huishoudinkomen onder het sociaal minimum hebben en/of door de coronacrisis een liquiditeitsprobleem hebben, waarvoor bedrijfskrediet nodig is.

Voorwaarden. Zo kunt u, als u aan de voorwaarden voldoet:

  • een aanvullende uitkering voor levensonderhoud aanvragen tot het sociaal minimum. Het sociaal minimum per 1 juli 2020 bedraagt voor 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd € 1.512,90 inclusief vakantietoeslag (netto) voor gehuwden (met of zonder kinderen) of € 1.059,03 inclusief vakantietoeslag (netto) voor een alleenstaande (met of zonder kinderen). Indien u aan de voorwaarden voldoet, kunt u vanaf 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021 een uitkering voor levensonderhoud aanvragen in uw woongemeente. U kunt hierbij zelf aangeven voor hoeveel maanden u een uitkering wilt aanvragen;
  • een lening voor bedrijfskapitaal afsluiten van maximaal € 10.157 tegen een rente van 2%. De maximale looptijd van de lening bedraagt drie jaar. Krijgt u de lening voor 1 januari 2021 verstrekt, dan start de terugbetalingsverplichting op 1 januari 2021. Krijgt u de lening na 1 januari 2021 verstrekt, dan start de terugbetalingsverplichting op de datum van verstrekking van de lening.

Tip. Check op https://krijgiktozo.nl of u in aanmerking kunt komen voor de Tozo 3.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Aanvragen. In tegenstelling tot de Tozo 1 en de Tozo 2 kunt u de uitkering niet over de gehele aanvraagperiode met terugwerkende kracht aanvragen. Zo kunt u tot en met 30 november met terugwerkende kracht een uitkering aanvragen vanaf 1 oktober 2020. Vraagt u een uitkering aan na 30 november, dan geldt dat u de uitkering met terugwerkende kracht kunt aanvragen vanaf de eerste van de maand waarin u de uitkering aanvraagt.

Voorbeeld 1.U vraagt op 12 november een uitkering voor levensonderhoud aan. U kunt deze uitkering met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 oktober 2020.

Voorbeeld 2.U vraagt op 18 december een uitkering voor levensonderhoud aan. U kunt deze uitkering met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 december 2020.

Beschikbare geldmiddelen. Anders dan bij de Tozo 2, vindt er voor de Tozo 3 een vermogenstoets plaats op beschikbare geldmiddelen. Dit houdt in dat als u meer dan € 46.520 aan beschikbare geldmiddelen heeft, u niet in aanmerking komt voor de Tozo 3. Onder beschikbare geldmiddelen wordt verstaan geldmiddelen waarover u beschikt of redelijkerwijs kunt beschikken. Het betreft hier dus ook middelen die u in geld kunt omzetten. Bij beschikbare geldmiddelen moet u denken aan:

  • contant geld;
  • bank- en spaarsaldi;
  • (spaar)deposito’s die beschikbaar kunnen worden gemaakt, ook als u hier een boete voor moet betalen. Een (spaar)depositorekening waarvan de voorwaarden het direct beschikbaar maken onmogelijk maken, telt niet mee;
  • cryptovaluta, zoals bitcoins;
  • de waarde van effecten. Het gaat hierbij om beleggingsrekeningen met aandelen, obligaties en effecten in depot. Aandelen in de eigen onderneming, aandelen op uw naam en aandelen die niet direct in geld kunnen worden omgezet (omdat er bijv. een pandrecht op rust dat niet snel kan worden opgeheven), zijn uitgezonderd.

Let op. Door uitvoerbare technische redenen wordt er geen rekening gehouden met het doel waarvoor u gespaard heeft. Dit betekent dat ook geld wat u opzij heeft gezet voor bijv. een pensioen, arbeidsongeschiktheid, een verwachte belastingaanslag of voor de studie voor uw kinderen, meetelt voor de toets.

Wat telt er niet mee? Vermogen dat niet meetelt voor de vermogenstoets, is ander vermogen, zoals:

  • de eigen woning en het bedrijfspand;
  • afgeschermd pensioen;
  • machines en voorraden;
  • zakelijke apparatuur;
  • bepaalde uitkeringen en vergoedingen.

Geldmiddelen van wie? De beschikbare geldmiddelen van uw bedrijf, als u een eenmanszaak heeft, van uzelf, uw partner en van uw minderjarige inwonende kinderen (jonger dan 18 jaar) tellen mee voor de toets op beschikbare geldmiddelen.

Peildatum vermogenstoets. Om de hoogte van uw vermogen te bepalen wordt er een peildatum gebruikt. De peildatum is afhankelijk van de ingangsdatum van uw aanvraag. Indien u de uitkering met terugwerkende kracht aanvraagt, dan is de peildatum de dag voorafgaand aan die eerste van de maand. Vraagt u een uitkering aan vanaf een datum in de toekomst, dan is de peildatum de dag voorafgaand aan de dag waarop u de uitkering aanvraagt.

Voorbeeld 1.Op 18 oktober vraagt u met terugwerkende kracht een uitkering aan voor levensonderhoud vanaf 1 oktober. De peildatum is 30 september 2020.

Voorbeeld 2.Op 18 oktober vraagt u een uitkering aan voor levensonderhoud vanaf 1 november. De peildatum is dan bijv. 17 oktober 2020.

Vermogenstoets is echter uitgesteld

Nu werd bekend dat uitstel is gegeven tot 1 april 2021. Dit betekent dat zelfstandig ondernemers onder ‘Tozo 3’ voor de maanden oktober 2020 tot en met maart 2021, en dus voor maximaal 6 maanden, een uitkering voor levensonderhoud kunnen aanvragen zonder dat er een beperkte vermogenstoets wordt uitgevoerd.

Wel toets partnerinkomen. Net zoals bij de Tozo 2-uitkering, telt het inkomen van uw partner mee voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Indien het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, heeft u geen recht op de Tozo 3-uitkering. Tip. Het inkomen van andere volwassenen in uw huishouding, zoals uw kinderen, hoeft u niet mee te tellen.

Lening bedrijfskapitaal Tozo 3

Ook de mogelijkheid om een lening voor bedrijfskapitaal aan te vragen blijft beschikbaar in Tozo 3. U kunt hier alleen gebruik van maken indien:

  • u bij de Tozo 1 en Tozo 2 gezamenlijk nog niet het maximale bedrag van € 10.157 heeft ontvangen. Heeft u bijv. bij de Tozo 1 en de Tozo 2 reeds € 5.000 voor bedrijfskapitaal geleend, dan kunt u via de Tozo 3 nog maar maximaal € 5.157 aan bedrijfskapitaal lenen;
  • u bij de aanvraag verklaart dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of is verkregen voor uzelf, uw onderneming of een van uw vennoten waarmee u samen de onderneming drijft. Indien dit wel het geval is, komt u niet in aanmerking voor een lening bedrijfskapitaal.

Tip. Anders dan bij de Tozo 2, zullen gemeenten vanaf 1 januari 2021 Tozo 3-ontvangers waar nodig ondersteunen om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Denk hierbij aan coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie. Let op.  Op 30 juni 2021 eindigt de Tozo en wordt vanaf 1 juli 2021 het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz) opnieuw ingesteld.

De Tozo 3 loopt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021. U kunt tot en met 30 november met terugwerkende kracht een uitkering aanvragen vanaf 1 oktober 2020. De nieuwe vermogenstoets is uitgesteld tot 1 april 2021! De toets partnerinkomen blijft in stand. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl