“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Coronavaccinatie werknemers bevorderen, kan dat onbelast?

Belang van de werkgever. U wilt als werkgever natuurlijk graag dat uw werknemers gezond zijn en dat ook blijven. Het is daarom in uw belang dat zo veel mogelijk werknemers zich laten vaccineren tegen corona. Bovendien heeft u de verplichting om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De vraag is welke mogelijkheden u heeft om uw werknemers te stimuleren deze prik te halen.

Wat mag er niet?

Niet verplichten. De vraag of uw werknemers zich wel of niet laten inenten, is een persoonlijke. U mag uw werknemers over het algemeen niet verplichten om een vaccinatie te halen. Vaccinatie is een vrije keus die u als werkgever niet kunt beperken.

Veilige werkomgeving. Alleen in specifieke situaties is het denkbaar dat u een coronavaccinatie kunt verplichten voor het uitvoeren van werkzaamheden, bijv. als er bij u veel gewerkt wordt met kwetsbare patiënten. Als de werknemer die niet gevaccineerd is deze mensen gaat verzorgen of behandelen, zou er een gevaar kunnen ontstaan. In zo’n geval heeft u als werkgever de verplichting om een veilige werkomgeving te creëren. Een onderdeel daarvan is dat een werknemer de kwetsbare patiënten of andere collega’s niet in gevaar brengt.

Privacy. Wat in ieder geval niet mag, is dat u vastlegt wie er wel en wie er niet is gevaccineerd. Dat is in strijd met de privacywetgeving.

Wat mag u wel doen?

Voorlichting. U kunt natuurlijk wel aan alle werknemers uitleggen dat het in het belang van iedereen is als zo veel mogelijk mensen zich laten inenten.

Calamiteitenverlof. U kunt werknemers ook toestaan dat zij de coronavaccinatie onder werktijd halen, bijv. door de tijd die dat kost aan te wijzen als calamiteitenverlof, zodat de werknemer gewoon doorbetaald wordt.

Reiskosten vergoeden. Daarnaast kunt u de reiskosten vergoeden die de werknemer moet maken om de prik te halen.

Bonus. Sommige werkgevers willen een bonus betalen aan werknemers die zich laten inenten. Dit is te vergelijken met een bonus die betaald wordt aan werknemers die een bepaalde tijd niet ziek zijn geweest.

Let op dit risico. Het risico van het betalen van een bonus is wel dat u daarmee (impliciet) vastlegt wie er wel en wie er niet zijn ingeënt en dat is in strijd met de privacyregels.

Nettobonus betalen

In de werkkostenregeling. Als u werknemers wilt belonen omdat zij zijn ingeënt, dan kunt u ervoor kiezen om die bonus in de werkkostenregeling onder te brengen. Dit betekent dat u als werkgever de belasting over de bonus betaalt, zodat de werknemer deze netto ontvangt.

In de vrije ruimte. Er geldt onder de werkkostenregeling geen gerichte vrijstelling voor dit soort beloningen. U kunt ervoor kiezen om de vaccinatiebonus ten laste te brengen van de vrije ruimte die u heeft. De vrije ruimte in de werkkostenregeling is ook in 2021 vanwege de coronacrisis verhoogd naar 3% van de eerste € 400.000 aan loonsom en 1,18% van het meerdere. U kunt alleen vergoedingen onder de vrije ruimte brengen als dat gebruikelijk is. Tip.  De Belastingdienst accepteert vergoedingen tot € 2.400 per werknemer per jaar altijd als gebruikelijk.

U mag vrijwel nooit uw werknemers verplichten om zich te laten inenten. Ook mag u niet vastleggen wie er een prik heeft gehaald. U kunt wel uw medewerkers stimuleren dat te doen, eventueel zelfs door hen een bonus te betalen. Deze bonus kan netto uitbetaald worden als u daarvoor de vrije ruimte van de werkkostenregeling benut. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl