“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Controle gebruik bestelauto moet tijdig, aldus de rechter

Voor een bestelauto geldt gewoon de bekende bijtelling vanwege het privégebruik. Dit is dus een percentage van de cataloguswaarde inclusief bpm en btw. Er zijn voor bestelauto’s wel meerdere manieren om onder de bijtelling uit te komen. Daar zitten uiteraard wel de nodige voorwaarden aan vast, maar dat geldt ook voor de fiscus, zo bleek onlangs maar weer eens.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Een van de manieren om onder een bijtelling voor een bestelauto uit te komen, is de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’.

Een bestelauto waarvoor u of een werknemer zo’n verklaring heeft ingevuld, telt niet mee voor de bijtelling. De fiscus gaat er namelijk van uit dat de bestelauto alleen zakelijk wordt gebruikt.

Geen kilometeradministratie? Een groot voordeel van een dergelijke verklaring is dat er voor de bestelauto geen kilometeradministratie hoeft te worden bijgehouden. Een nadeel is weer dat u de bestelauto geen enkele kilometer privé mag gebruiken. Dus zelfs niet even omrijden op weg naar huis om uw kids bij de crèche op te halen.

Fysieke controle

Of de auto inderdaad alleen zakelijk wordt gebruikt, controleert de fiscus fysiek. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van camerabeelden. Ziet men de auto ergens waarvan betwijfeld wordt of het wel een zakelijke rit betreft, dan volgt er een vragenformulier. Er moet dan aannemelijk worden gemaakt dat de betreffende rit inderdaad zakelijk was. Bijvoorbeeld aan de hand van een opdrachtbon of factuur. Lukt dit niet, dan volgt er een naheffing plus boete. Dat komt zeer nauw dus.

In de actualiteit

De fiscus moet de controle ‘in de actualiteit’ uitvoeren, zoals het zo mooi heet. Dit betekent dat de inspecteur met de controle van een bepaalde rit niet te lang mag wachten. Onlangs werd er voor de rechter een zaak uitgevochten waarbij het ging om een rit die plaatsvond op 27 februari 2013. Hierover stelde de inspecteur pas op 15 december 2015 nadere vragen. De rechters vonden dit te laat en dus verdween de aanslag in de prullenbak, Gerechtshof Amsterdam, 05.09.2018 (GHAMS:2018:3089) .

Ook voor werknemers! De betreffende verklaring kunt u zelf gebruiken om aan de bijtelling voor een bestelauto te ontkomen, maar uw werknemers kunnen ook die verklaring invullen en gebruiken. Dan hoeft u bij hen voor de loonheffing ook geen rekening te houden met de bijtelling.

Belastingplan 2019

Overigens wordt in het Belastingplan 2019 vanaf volgend jaar het gebruik van automatische kentekenregistratie voor de fiscus toegestaan als controlemiddel, maar dan alleen voor de Motorrijtuigenbelasting (en dus niet voor de bpm).

Let op.  Dat neemt niet weg dat de fiscus op andere manieren kan controleren of er toch stiekem privé wordt gereden met de bestelauto. Via brandstofbonnen, kilometercontroles, garagenota’s, etc. kan men u kritisch aan de tand voelen.

Als u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ benut (voor uzelf of uw personeel), moet u er rekening mee houden dat u desgevraagd aannemelijk moet kunnen maken dat uw ritten zakelijk waren. Een dergelijk verzoek van de inspecteur mag echter niet te ver in het verleden liggen, aldus de rechter. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl