“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Cataloguswaarde auto, belang ervan niet onderschatten!

Belang om die waarde te weten. De cataloguswaarde (hierna: ‘cw’) van een auto, is in de meeste gevallen bepalend voor de bijtelling voor de auto van de zaak. Rijdt u in een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan moet u een bepaald percentage van de cw tot uw inkomen rekenen of is voor ondernemers dit percentage niet aftrekbaar van de winst. Zorg dat u in uw aangifte altijd uitgaat van de juiste cw. Het belang is namelijk groot, want als u een te hoge cw opgeeft, betaalt u jaarlijks een te hoge bijtelling en te veel belasting. Geeft u een te lage cw op, dan loopt u het risico op navorderingen met boetes. Wat hoort er in de cw (of juist niet)?

Waaruit bestaat de cataloguswaarde?

Incl. btw en bpm. De cw van een auto is de nieuwprijs van de auto in het jaar van aanschaf. Let op 1. Ook voor een gebruikte auto moet u altijd uitgaan van de nieuwprijs, maar u moet teruggaan tot het jaar van aanschaf om de bijtelling te bepalen. Let op 2. De cw is altijd inclusief bpm en btw, ook voor bestelauto’s.

Bestelauto. Voor bestelauto’s is voor de bijtelling niet van belang of u voor deze bestelauto’s de bpm terugkrijgt omdat u ondernemer bent. Voor bestelauto’s die alleen geschikt zijn voor het vervoer van goederen krijgt men geen bijtelling op basis van de catalogusprijs. Het privévoordeel wordt dan gesteld op de kostprijs per kilometer maal het aantal gereden privékilometers.

Accessoires? De cw van een auto is de nieuwwaarde van de auto inclusief accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht voor het toekennen van het kenteken aan de auto. Nadien aangebrachte accessoires tellen dus niet mee. Tip. In beginsel betekent dit dat u accessoires beter kunt laten aanbrengen nadat de auto op kenteken is gezet, maar de praktijk leert dat u dan vaak kortingen misloopt. In die gevallen moet u dus uitrekenen of het wel loont om de accessoires pas later te laten aanbrengen.

Waar vindt u die waarde?

Voor de meeste auto’s vindt u de cw van de auto op de site van de Dienst Wegverkeer ( https://ovi.rdw.nl/ ). Registratie van de catalogusprijs is namelijk wettelijk verplicht voor voertuigen die na 1 januari 2010 voor het eerst op naam gezet worden. De hier gevonden waarde kunt u ook gebruiken voor het berekenen van de bijtelling. Kunt u de waarde hier niet vinden, dan moet u op zoek naar alternatieven.

Alternatieven. U kunt de cw van uw auto vrijwel altijd ook verkrijgen via de fabrikant of importeur of via een garage of dealer. Wel kan het voor sommige modellen moeilijk zijn om de cw te achterhalen als een model of type niet in Nederland geleverd werd. Dan zal er via historische prijslijsten toch een cw moeten worden achterhaald.

Oudere auto? Auto’s van 15 jaar en ouder krijgen een bijtelling die niet gebaseerd is op de cw, maar op de waarde in het economisch verkeer. Dit is de werkelijke waarde van de auto op dat moment. De bijtelling bedraagt dan 35%. De bijtelling berekent u vanaf het moment dat de auto 15 jaar oud wordt. Let op. Dit betekent dat u in het jaar waarin de auto 15 jaar oud wordt, de bijtelling deels moet berekenen op basis van de cw en deels op basis van de werkelijke waarde.

De cataloguswaarde is incl. btw, bpm en accessoires aangebracht voor het toekennen van het kenteken! Via de Dienst Wegverkeer (https://ovi.rdw.nl), de importeur, de fabrikant of de dealer kunt u die waarde opvragen. Bij auto’s van 15 jaar en ouder gaat het voor de bijtelling om de werkelijke waarde (van nu)! bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl