“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Bijverdiend loon als omzet aanmerken?

Winst uit onderneming. Heeft u winst uit onderneming en bent u daarnaast ook nog in loondienst werkzaam, dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om looninkomsten (belastbaar loon) aan te merken als ondernemingswinst. Let op. Indien er geen winst uit onderneming is, is dit niet aan de orde. Om loon uit dienstbetrekking aan te merken als winst uit onderneming, moet u voldoen aan twee cumulatieve vereisten. Volgens vaste rechtspraak:

  1. moet er een nauwe samenhang bestaan tussen de werkzaamheden verricht in de dienstbetrekking en de werkzaamheden verricht als ondernemer; en
  2. moeten de werkzaamheden in dienstbetrekking in het geheel ondergeschikt zijn aan de werkzaamheden in uw onderneming.

Voordeel? Een van de voordelen hiervan is dat de uren die u werkt in loondienst, meetellen als ondernemingsuren. U zult dan eerder voldoen aan het urencriterium, waardoor u recht heeft op een aantal fiscale faciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek.

Nauwe samenhang. Er moet wel een nauwe samenhang bestaan tussen de werkzaamheden die u in dienstbetrekking verricht en die u verricht voor uw eigen onderneming. Met andere woorden: de werkzaamheden in dienstbetrekking moeten in het verlengde liggen van uw ondernemersactiviteiten. Dit moet u kunnen beargumenteren.

Voorbeeld.Een zelfstandige boekhouder die in loondienst de administratie verzorgt, verricht werkzaamheden die nauw samenhangen met zijn ondernemersactiviteiten. Verzorgt een fysiotherapeut administratieve werkzaamheden in loondienst, dan is er geen nauwe samenhang van werkzaamheden.

Ondergeschikt. Uit diverse rechtspraken is op te maken dat indien er zowel qua tijdsbesteding als financieel gezien geen sprake is van ondergeschiktheid (bijkomstige aard), het niet mogelijk is om looninkomsten tot de winst te rekenen (ECLI:NL:RBNHO:2018:8749) . Fiscaal gezien omvat de term ‘bijkomstig’ minder dan 10%.

Hangt uw werk in loondienst nauw samen met uw bedrijf, dan mag u de uren meetellen voor bijv. de zelfstandigenaftrek (het urencriterium) en wordt uw loon bedrijfswinst. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl