“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Beloon uw meewerkende partner voldoende en slim

Wat speelde er?

Vergoeding partner. In deze zaak voor Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2019:5208) gaat het om een man die een onderneming heeft op het gebied van het acquireren en (her)redigeren van manuscripten van boeken. Zijn vrouw helpt hem af en toe met het redigeerwerk. Hiervoor ontvangt zij op jaarbasis een vergoeding van € 1.500.

Onbelaste vrijwilligersvergoeding? Dit bedrag is niet lukraak gekozen. Een jaarlijkse vergoeding van € 1.500 is het maximale bedrag dat (in dat jaar) aan een vrijwilliger onbelast mag worden uitbetaald. De man dacht namelijk extra slim te zijn door van de beloning voor zijn meewerkende partner een vrijwilligersvergoeding te maken. Dit zou betekenen dat zijn partner deze onbelast mag ontvangen.

Minimumbedrag arbeidsbeloning

De Belastingdienst is niet erg enthousiast over deze constructie en bekijkt hoe zij deze kan tegengaan. Ze kunnen natuurlijk de discussie aangaan over de vraag of er überhaupt wel sprake is van vrijwilligerswerk. De inspecteur vindt echter een andere stok om mee te slaan.

Meer dan € 5.000. In de fiscale wetgeving is namelijk uitdrukkelijk opgenomen dat een vergoeding aan de meewerkende partner van de ondernemer alleen aftrekbaar is van de winst als deze op jaarbasis meer dan € 5.000 bedraagt.

Niet aftrekbaar. Dit betekent volgens de inspecteur dat de vergoeding aan de meewerkende vrouw in dit geval niet als aftrekpost kan worden opgevoerd in de onderneming van de man.

Wat zegt de rechter?

Geen vrijwilligersvergoeding, geen aftrek. De ondernemer stapt naar de rechter. Hij stelt dat de grens van € 5.000 niet geldt voor vrijwilligersvergoedingen. De rechter ziet dit echter anders en stelt de Belastingdienst in het gelijk. De man kan dus fluiten naar zijn handige aftrekpost.

Hoe pakt u dit slimmer aan?

Minimaal € 5.000. Houd rekening met de grens van € 5.000. De werkzaamheden van uw partner moeten dusdanig zijn dat een zakelijke vergoeding groter dan dit grensbedrag op jaarbasis gerechtvaardigd is. Let op 1. U moet sowieso de arbeidsbeloning voor uw partner op zakelijke gronden bepalen. Let op 2. De vrijwilligersregeling kan alleen toegepast worden in de non-profitsector.

Rekenen. De vergoeding is bij uw partner belast, maar kan als gevolg van het progressieve belastingtarief gunstig uitpakken voor u samen. Gebruik hiervoor onze rekentool.

Schriftelijk vastleggen. U bent niet verplicht om een meewerkovereenkomst te sluiten, maar dat is in verband met de bewijslast richting de Belastingdienst wel aan te raden.

Uitbetalen? Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het niet nodig om de beloning daadwerkelijk uit te betalen. Het geld kan dus in de onderneming blijven, terwijl u wel profiteert van het fiscale voordeel.

Het belonen van uw partner voor werkzaamheden binnen uw onderneming is fiscaal vaak aantrekkelijk, zeker als uw partner geen of weinig inkomsten heeft. De arbeidsbeloning moet reëel zijn voor het verrichte werk en jaarlijks minimaal € 5.000 bedragen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl