“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Belastingheffing in box 3, beter voor kleine belegger?

Rendement op vermogen. Indien u een vermogen heeft, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning, van meer dan € 30.846 of € 61.692 gezamenlijk met uw fiscaal partner, dan betaalt u hierover belasting. Voor de berekening van de belasting gaat de wetgever uit van een verondersteld rendement wat op dit vermogen behaald wordt.

Combinatie. Voor 2020 geldt er een rendement op spaargeld van 0,07% en op beleggingen van 5,28%. Men gaat ervan uit dat naarmate u meer vermogen heeft, u beter in staat bent (door beleggen) om meer rendement te maken. Zodoende lopen de effectieve gecombineerde rendementen uiteen van 1,789 tot 5,28%. Hierover betaalt u dan in box 3 30% belasting.

Onhaalbaar. Het veronderstelde rendement is echter met name voor de belastingplichtige met vooral of uitsluitend spaargeld onhaalbaar. Tip.  Bent u het oneens met de vermogensrendementsheffing in het belastingjaar 2019 en wilt u deelnemen aan de massaalbezwaarprocedure 2019, dan dient u individueel en tijdig bezwaar te maken tegen de aanslag inkomstenbelasting 2019.

Aanpassing box 3-stelsel

Oud-staatssecretaris Snel stelde daarom vorig jaar (2019) voor om te gaan rekenen met de werkelijke verhouding van spaargeld, beleggingen en schulden per belastingplichtige, in plaats van met de gemiddelde vermogensmix die nu alleen wordt onderscheiden naar omvang van het vermogen. Zo zouden vanaf 1 januari 2022 belastingplichtigen met uitsluitend spaargeld tot een bedrag van € 440.000 per persoon geen box 3-heffing meer verschuldigd zijn. Voor andere beleggingen, zoals onroerend goed en aandelen, zou het forfaitaire percentage fors toenemen (5,33%). Schulden daarentegen zouden forfaitair aftrekbaar zijn tegen 3,03%. Op deze manier zou het beleggen met geleend geld ontmoedigd worden.

Kritiek. Het voorstel van oud-staatssecretaris Snel stuitte echter op kritiek uit de samenleving. Voor belastingplichtigen waarvan het vermogen in box 3 relatief gezien voor een klein deel uit enkel spaargeld bestaat, zou op deze manier de belastingdruk fors toenemen ten opzichte van de huidige situatie, zoals bij de kleine beleggers die zo min mogelijk risico nemen met beleggen en hierdoor lagere rendementen behalen. Zij kunnen zich op deze manier gedwongen voelen om zeer risicovolle beleggingen te gaan doen. Tip. Daarom worden de plannen van oud-staatssecretaris Snel niet uitgewerkt in een wetsvoorstel.

Streven Prinsjesdag 2020

Wat dan wel? Staatssecretaris Vijlbrief heeft aangekondigd dat hij ernaar streeft om op Prinsjesdag met een nieuw voorstel te komen, waarbij spaarders en de kleine beleggers tegemoet worden gekomen. Hoe dit voorstel er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Wij volgen dat voor u. Tip 1.  Wel is bekend dat het heffingsvrij vermogen verhoogd gaat worden. Naar verwachting zal dit heffingsvrij vermogen circa € 50.000 per persoon gaan bedragen. In 2020 bedraagt het heffingsvrij vermogen € 30.846 per persoon. Tip 2. Verder liet hij blijken dat het op dit moment voor de Belastingdienst te bewerkelijk is om het daadwerkelijke behaalde rendement te belasten. Het kan dus nog enige tijd duren voordat spaargeld wordt belast op basis van de werkelijke rente.

Staatssecretaris Vijlbrief wil met Prinsjesdag het heffingsvrije vermogen verhogen en spaarders en kleine beleggers tegemoetkomen. Ondanks dat dit nog niet uitgewerkt is, is dit wel alvast mee te nemen als u nu beleggingen overweegt. U moet wel bezwaar maken tegen de rendementsheffing 2019 als u het daar niet mee eens bent. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl