“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

De belasting wat later betalen? Dat kan!

Mag het iets later zijn? Vooral tijdens en na de vakantieperiode kan het zijn dat uw klanten later betalen waardoor er een tijdelijk cashflowtekort ontstaat. Maar wie betaalt u nu het beste als eerst en wie kunt u redelijk risicoloos iets later betalen?

Loonheffing en btw

Als de door u te betalen loonheffing en btw te laat binnenkomt op de rekening van de Belastingdienst, kunt u een verzuimboete krijgen van 3% met een minimum van € 50,- en een maximum van € 5.278,-. Dat kunt u voorkomen.

Coulancetermijn benutten. Betaalt u echter binnen de coulancetermijn en heeft u de vorige aangifte loonheffing of btw op tijd en volledig betaald? Dan krijgt u geen boete, maar wel een verzuimmededeling. De coulancetermijn begint na de uiterste betaaldatum en eindigt zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum.

Kort telefonisch uitstel. Is uw totale openstaande belastingschuld minder dan € 20.000,-? Dan kunt u via de BelastingTelefoon op het moment dat u aanslagen heeft ontvangen kort uitstel van betaling aanvragen. U krijgt dan maximaal vier maanden de tijd om de loonheffing en btw alsnog te betalen. Een toeslagschuld of een belastingschuld waarvoor u uitstel van betaling heeft in verband met bezwaar, telt niet mee bij deze berekening. Let op. Wilt u voor meerdere aanslagen tegelijk uitstel aanvragen? Dan moet u dit tegelijkertijd doen.

De boete wordt dan ingetrokken. U bent wel invorderingsrente van 4% per jaar verschuldigd over het te laat betaalde bedrag.

Inkomstenbelasting

Aanslag ontvangen. Bent u te laat met het betalen van een aanslag of een termijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting? En is het voor het eerst dat u te laat betaalt? Dan ontvangt u eerst een herinnering. U kunt een betaalverzuimboete krijgen afhankelijk van het te betalen bedrag.

Herinnering. U heeft dan zeven werkdagen de tijd om te betalen. Betaalt u na de betalingsherinnering nog niet? Dan ontvangt u een aanmaning.

Aanmaning. De kosten van een aanmaning bedragen € 7,- als de belastingschuld lager is dan € 454,-. Voor hogere belastingschulden betaalt u € 16,- voor de aanmaning. De betaling moet binnen twee weken na de datum die op de aanmaning staat, op de rekening van de Belastingdienst staan. Betaalt u nog niet?

Dwangbevel. Dan krijgt u een dwangbevel. De kosten hiervan lopen op van € 40,- tot en met € 11.970,- bovenop de kosten van de aanmaning. Betaalt u het bedrag niet binnen twee dagen, dan kan de Belastingdienst het geld zonder dat u daarvoor toestemming heeft gegeven, van uw bankrekening halen of beslag leggen op uw eigendommen. Tip. Voor een definitieve aanslag IB kunt u ook kort telefonisch uitstel krijgen.

Risico’s inschatten en mijden

Voor de betaling van assurantiepremies geldt dat er in veel verzekeringsvoorwaarden is opgenomen dat de dekking opgeschort wordt als u niet binnen 30 dagen na de vervaldatum heeft betaald.

Let op. Betaal assurantiepremies tijdig zodat de dekking niet opgeschort wordt. Stel crediteuren, de verhuurder, etc. die u later betaalt wel op de hoogte.

Wat de loonheffingen en btw betreft, kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de coulancetermijn (zeven dagen) of kort telefonisch uitstel (max. vier maanden). Kort telefonisch uitstel kunt u ook krijgen voor een te betalen definitieve aanslag inkomstenbelasting. Veel ondernemers weten dit niet. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl