“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Beland niet ongemerkt in een btw-carrousel

Ook wel abc’tje genoemd

Vele vormen btw-carrouselfraude. Alle vormen hebben met elkaar gemeen dat er ergens in de handelsketen minimaal één ondernemer geen btw afdraagt aan de Belastingdienst, terwijl de goederen of diensten wel verkocht zijn met btw.

Voorbeeld. Ondernemer A uit Duitsland levert goederen aan ondernemer B in Nederland. Omdat er sprake is van een intracommunautaire levering worden de goederen geleverd tegen het 0%-tarief. Ondernemer B verkoopt de goederen vervolgens aan ondernemer C in Nederland. Hierover is ondernemer B btw verschuldigd. Echter ondernemer B draagt de btw niet af aan de Belastingdienst. Ondernemer C trekt de in rekening gebrachte btw af als voorbelasting. Ondernemer C levert de goederen weer door aan ondernemer A tegen het 0%-tarief. Zo begint de carrousel weer opnieuw.

Wie is de boosdoener? In bovenstaand voorbeeld is ondernemer B de fraudeur. Hij draagt immers de btw niet af. De ondernemers A en C kunnen echter ook bij de carrouselfraude betrokken zijn. Voor de Belastingdienst is dit moeilijk te beoordelen. Tegen de tijd dat de btw-fraude aan het licht komt, is de frauderende partij vaak vertrokken met de achtergehouden btw.

Wat zijn de gevolgen?

Geen aftrek voorbelasting. Als u wist of had kunnen vermoeden dat u deel uitmaakt van een btw-fraudecarrousel, kan de Belastingdienst de aftrek van de in rekening gebrachte voorbelasting weigeren. Ook kunt u aansprakelijk worden gesteld voor het btw-verlies en in het ergste geval strafrechtelijk worden vervolgd!

Zo voorkomt u dit

Signaleren. Er zijn een aantal signalen die aangeven dat u mogelijk te maken kunt hebben met btw-carrouselfraude. Wees hier dus extra alert op! Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • een leverancier geeft al op voorhand aan, aan wie de goederen doorverkocht kunnen worden;
  • een (potentiële) klant van u vertelt bij wie u de door hem gevraagde goederen moet inkopen;
  • de goederen worden door uw leverancier (ver) beneden de gangbare marktprijs aan u aangeboden;
  • dezelfde goederen worden meerdere keren verhandeld. Goederen die u dus eerder verkocht heeft, keren weer terug in uw magazijn;
  • er wordt aan u gevraagd om branchevreemde goederen te verkopen.

Let op.  Het is onmogelijk om een volledig overzicht te geven van alle kenmerkende signalen van btw-carrouselfraude. U bent echter als ondernemer het beste in staat om bijzonderheden en afwijkingen in uw branche te herkennen.

Checken! Check ook de hiernavolgende zaken.

  1. Ondernemers die btw-fraude plegen, bestaan vaak maar kort. Check daarom geregeld uw leveranciers bij de KvK. Bestaat een BV nog maar kort of zijn de aandelen recentelijk van eigenaar gewisseld, wees dan extra alert.
  2. Voor waardevolle goederen, zoals mobiele telefoons, laptops of microchips, geldt een verleggingsregeling als het factuurbedrag van de levering meer is dan € 10.000,-. Let er dus op dat u een juiste factuur ontvangt, anders loopt u de kans dat btw-aftrek geweigerd wordt.
Btw-fraudeurs gebruiken vaak nietsvermoedende ondernemers om hun zakken te vullen. Let op typische signalen (dumpprijzen, doorverkoop, branchevreemde goederen, etc.) en check (bijv. via de KvK of fiscus) of u met bonafide ondernemers te maken heeft. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl