“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Banken als verlengstuk van de Belastingdienst?

Verscherpt toezicht banken

Onlangs in het nieuws. Als gevolg van een factsheet van De Nederlandsche Bank (DNB) van enkele jaren geleden, weigert de Rabobank om voortaan betaalde voetbalclubs als klant aan te nemen vanwege een te hoog risico op witwassen, corruptie en fraude.

Belastingstructuren klanten toetsen. In het onlangs door DNB uitgegeven rapport Good practice wordt banken aangeraden de belastingstructuren van hun klanten te gaan toetsen, met als doel om niet alleen belastingontduiking, maar ook belastingontwijking te signaleren. Als een bank van mening is dat een bepaalde structuur niet aan haar standaarden voldoet, dan moet de bank die klant volgens DNB weigeren.

Belastingontwijking is legaal

Belastingontduiking is strafbaar. Daar houdt u zich vanzelfsprekend niet mee bezig. Maar belastingontwijking is volkomen legaal. Bij belastingontwijking probeert men binnen de grenzen van de wet de belastingdruk zo veel mogelijk te verlagen. Daarvan is al snel sprake.

Successieplanning. Denk bijv. aan belastingplanning in het schenk- en erfrecht. Door op voorhand tegen het lage tarief jaarlijks te schenken, verlaagt u het te zijner tijd bij uw overlijden verschuldigde erfrecht.

Inbreng in een BV. En wat te denken van het omzetten van uw eenmanszaak in een BV? Niet zelden komt die keuze voort uit het feit dat de belastingdruk privé bij hoge ondernemingswinsten hoger is dan de gezamenlijke belastingdruk van vennootschapsbelasting en dividendbelasting in de BV. Zet u daardoor uw relatie met uw bankier op het spel?

Het zal zo’n vaart niet lopen

In de hiervoor genoemde gevallen, maar ook in zeer veel andere vaak voorkomende situaties, zal de bank u als ‘gewone’ MKB’er echt niet uitsluiten van hun bancaire diensten.

Wanneer verscherpt toezicht? Het verscherpte toezicht dat DNB wil, ziet vooral op structuren met vestigingen of entiteiten in het buitenland. Denk bijv aan trusts, vestigingen in belastingparadijzen, e.d. Maar ook regelmatige (of incidenteel hoge) geldstromen, al dan niet naar of vanuit het buitenland, hoe legaal ook, kunnen al reden zijn tot vragen van uw huisbankier. Transacties zullen in de toekomst eerder leiden tot vragen van uw bankier.

Afspraken met de Belastingdienst. Maar wat als het afgesproken is met de Belastingdienst? Zelfs als de Belastingdienst uw structuur vooraf heeft getoetst en akkoord heeft verklaard, wil dat volgens het thans gepubliceerde rapport niet zeggen dat ook uw bank deze structuur dan accepteert. DNB stelt dat belastingontwijking heel snel kan overgaan in belastingontduiking en daardoor risico’s met zich meebrengt op het gebied van witwassen, fraude of ander malafide handelen. Voorts, aldus DNB, kan (legale) belastingontwijking wel de reputatie van een bank beschadigen en daardoor afbreuk doen aan het vertrouwen in de financiële sector. U bent dus gewaarschuwd! Tip.  Door voldoende uitleg bij uw overleg met de bank kunt u al veel problemen voorkomen.

Voor de ‘gewone’ MKB’er zal het verscherpte toezicht door banken, zoals DNB dat thans wenst, niet snel tot uitsluiting als klant leiden. Voldoende uitleg bijv. bij uw regulier, periodiek overleg met uw bankier, kan al veel problemen voorkomen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl