“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Als ondernemer lid van vakbond, aftrekbaar?

ip.  Indien u de zakelijkheid van dit lidmaatschap kunt aantonen, zijn de kosten aftrekbaar van de winst. Dit blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland, 13.08.2018 (RBNHO:2018:6118) .

De acteur in deze rechtszaak … In deze zaak was een ondernemer actief als actrice. Ze verzorgde ook trainingen en coaching. De kosten van het lidmaatschap van de FNV had ze afgetrokken van de winst. De inspecteur weigerde de aftrek en stelde dat er sprake was van representatiekosten.

De rechter houdt de regie. De rechter vond echter op basis van de toelichting ter zitting van de actrice, dat de kosten zakelijk waren en dus aftrekbaar. Helaas zijn de specifieke argumenten niet in de uitspraak opgenomen, maar ook wij kunnen hier de stellingen van de inspecteur niet volgen.

Tip.  Al eerder besliste een rechter dat de kosten van het lidmaatschap van een ondernemersorganisatie als zakelijk zijn aan te merken en dus aftrekbaar zijn. Deze uitspraak bevestigt dat dit ook geldt voor de contributie aan zzp-organisaties.

De kosten van het lidmaatschap van een ondernemersorganisatie of een vakbond voor zzp’ers zijn zakelijk en mag u van de winst aftrekken. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl